BUPL: Vuggestuedebat er baseret på forkerte tal

Ph.d.-stipendiat Ole Henrik Hansen har i skarpe vendinger kritiseret vuggestuer og pædagoger for ikke at være gode nok ud fra en undersøgelse, han har lavet. Men ifølge BUPL bygger undersøgelsen på forkerte tal, og fagforeningen bakkes op af forskere.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er en overgeneralisering, når ph.d.-stipendiat Ole Henrik Hansen fra DPU, Aarhus Universitet, kalder danske vuggestuer for »så elendige, at en stor del af dem burde lukke«.

Sådan lyder det fra pædagogernes fagforening BUPL, efter at Ole Henrik Hansen for to uger siden sparkede gang i vuggestuedebatten med udgangspunkt i sin ph.d.-afhandling. Gennem videooptagelser, godt 8.000 observationer foretaget hos ni storkøbenhavnske vuggestuer og en spørgeskemaundersøgelse med 40.000 medvirkende pædagoger fra hele landet kunne den dokumentere »rystende forhold i mange vuggestuer«, lød det i Berlingske.

Men ifølge BUPL er noget af det talmateriale stærkt overdrevet. Foreningen har nemlig sammen med Ole Henrik Hansen udsendt spørgeskemaerne til 5.000 pædagoger, og omkring 1.400 svarede, forklarer formanden Henning Pedersen til Radio24syv.

- Det, som undrede mig i starten, var tallet 40.000. Jeg tænkte, at det ikke kunne være fra vores undersøgelse, men viser sig så, da vi spørger direkte ind til det, at det faktisk er vores fælles undersøgelse, han tager udgangspunkt. Så kan vi jo straks se, at der er noget galt, for vi ved jo nøjagtigt, hvor mange det drejer sig om, siger han i Radio 24syvs program Datolinjen.

Selv om han understreger, at han ikke kan udtale sig om det videnskabelige grundlag, er han utilfreds med generaliseringen i ph.d.-resultaterne.

- Jeg synes, der laves nogle meget skråsikre konklusioner og nogle generaliseringer ud fra observationer i ni vuggestuer. De bliver generaliseret ud på alle vuggestuer. Pludselig er der nogen af dem, der skal lukkes, fordi de er for dårlige. Selv om jeg ikke er forsker, så mener jeg, at der er et eller andet galt, når man forstørrer ni vuggestuer op til at generalisere og stigmatiserer en hel faggruppe, pædagogerne, som nogle, som ikke tager vare på børnene. Det, synes jeg, er helt urimeligt og helt uretfærdigt, siger han til Datolinjen.

Ifølge Dagbladet Information er det kun 400 af de pædagoger, som har svaret på spørgeskemaet, der arbejder i en vuggestue, mens resten dagligt er i integrerede institutioner. Det forbløffer Dion Sommer, som er professor i psykologi på Aarhus Universitet, at så lidt dokumentation kan danne grundlaget for så bombastiske påstande om omsorgssvigt.

- Det er den tyndeste videnskabelige undersøgelse, jeg har set. Den består af sølle tolv spørgsmål, som der ikke kan koges meget suppe på, siger han til Information.

Sammen med tretten andre pædagogiske forskere har han derfor skrevet et åbent brev i fredagens Information om det problematiske ved Ole Henrik Hansen konklusioner, hvoraf de mener, at flere ud over spørgeskemaundersøgelsen beviseligt er forkerte.

Afhandlingen forventes færdig til sommer, og de endelige resultater forventer Ole Henrik Hansen ifølge Information at være klar til at diskutere i november.