BUPL: Kommunerne prioriterer forkert og kortsigtet

Formanden for pædagogernes fagforening, BUPL, Henning Pedersen, mener, at kommunerne laver et selvmål, når man planlægger at spare på børneområdet i 2015.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er en helt forkert prioritering og en kortsigtet besparelse, der vil give bagslag i fremtiden, når flere af landets kommuner planlægger at skære dybt med sparekniven på børneområdet.

Det siger formand for pædagogernes fagforening, BUPL, Henning Pedersen, efter en rundspørge, foretaget af Jyllands-Posten til landets borgmestre, viser, at ansatte i over halvdelen af landets kommuner kan regne med en fyreseddel som konsekvens af budgettet for 2015. Mange af disse bliver angiveligt pædagoger, fordi over halvdelen af kommunerne regner med at nedlægge og sammenlægge mindre daginstitutioner.

»Det er en helt forkert prioritering i kommunerne. Jeg er med på, det kan være svært at få økonomien til at hænge sammen, men jeg mener, man bør prioritere de mindre børn og deres opvækst. Det er ofte de socialt udsatte børn, der har behov for gode institutioner med nærværende ansatte. Derudover er det meget kortsigtede besparelser, fordi det bliver langt mere omkostningstungt at sætte ind senere i livet,« siger Henning Pedersen til Berlingske Nyhedsbureau.

Ifølge Jyllands-Posten skyldes kommunernes hug med sparekniven afvandring og faldende børnetal, hvilket giver behov for nedskæringer i personalet.

Den forklaring køber Henning Pedersen dog ikke.

»Kommunerne skærer ikke kun for at følge det faldende børnetal. Der sker sammen med besparelser generelt på normeringerne i daginstitutionerne. Det er ikke første gang, vi ser nedskæringer, og det er åbenbart en spiral, der er svær at stoppe i kommunerne på trods af, at man ved, hvor vigtige de første år af et barns liv er,« siger Henning Pedersen og fortsætter:

»Forskningen viser, at det har meget stor betydning for børns fremtidige muligheder, at de har gået i en god børnehave og vuggestue. Hvis man bliver ved med at lave disse nedskæringer, fratager man børnene nogle muligheder videre i livet, fordi de ikke har nogle nærværende og dygtige pædagoger, der har tid til at tage sig af børnene,« siger han.

BUPL vurderer, at der kommer til at ske besparelser for 100 millioner kroner på dagtilbudsområdet i 2015.