Bundskraber nu bedre end gennemsnittet til at få flere flygtninge i job

Silkeborg er gået fra at være blandt landets dårligste til at hæve sig over gennemsnittet til at få flygtninge i job.

Arkivfoto: Dawit Andemeskl (tv.) er i praktik på Crowne Plaza Copenhagen Towers hotel. Khurram Razzaq Kayani (th.) er hans mentor i praktikforløbet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Praktik og et match på kompetencer.

Det har været vejen for Silkeborg Kommune, som er gået fra bundskraber til bedre end landsgennemsnittet, når de skal have flygtninge i arbejde.

Det skriver DR Østjylland.

For to år siden var det kun 13 procent af flygtningene i kommunen, som var i job efter tre år. Det gjorde, at kommunen var blandt de dårligste i landet til at få flygtninge ud på arbejdsmarkedet.

Men nu er det 33 procent af kommunens flygtninge, der kommer i arbejde. Det er højere end på landsplan, hvor kommunerne i gennemsnit får 27 procent af flygtningene i job.

En af dem, som er kommet i job i Silkeborg, er Partyzan Haji. Han er flygtet fra Syrien, hvor han arbejdede som grafisk designer.

I dag arbejder han på virksomheden Etiflex i Them.

»Jeg arbejder med grafik, labels og etiketter. Jeg kan godt lide mit job,« siger han til DR Østjylland.

Et af Silkeborg Kommunes tricks til at få flere i job er, at man nu forsøger at matche flygtninges kompetencer med det, virksomhederne har brug for.

Det sker blandt andet ved, at man sender flygtningene i praktik, så de bagefter kan blive ansat i virksomheden, fortæller beskæftigelseschef i kommunen Jørgen Skovhus Haunstrup.

»De lærer, hvordan man begår sig på en dansk arbejdsplads og får kulturen ind under huden. De lærer også helt konkret, hvilke opgaver der skal løses i virksomheden. Det fører nu til, at flygtninge kommer i job,« siger han.

Jørgen Skovhus Haunstrup er godt tilfreds, for kommunen havde nemlig et mål med indsatsen.

»Vi satte os dengang et mål om, at vi vil overhale landsniveauet, og det har vi nu gjort, så på den måde er vi glade og tilfredse,« siger han til DR Østjylland.