Buk-Swientys bog om Blixen-bror får stor ros i to aviser

Tom Buk-Swienty kan bare dét der med krig, mener anmelder om bogen "Tommy og Tanne. Det Store i Livet".

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Forfatteren Tom Buk-Swienty blev rost til skyerne for sin tobindsbiografi om Karen Blixens far, kaptajn Wilhelm Dinesen. Den følger han nu op med bogen "Tommy og Tanne. Det Store i Livet".

Og den er mindst lige så god ifølge Politiken og Kristeligt Dagblad. Jyllands-Posten og Information er lidt mere forbeholdne.

- Tom Buk-Swienty har skrevet en både dramatisk, medrivende, bevægende og oplysende bog, skriver Hans Hertel i Politiken og uddeler fem hjerter.

Bogen tager udgangspunkt i en pagt, som den på det tidspunkt 21-årige Karen Blixen, kaldet Tanne, indgår med sin lillebror Thomas (Tommy).

De to søskende aftaler at søge "det store i livet" ved at "prøve sig selv af til det yderste". Dermed sætter Karen Blixen, ifølge Politiken, "mod og måske også nykker i sin bror", der ved pagtens indgåelse bare er 14 år.

Mens hun finder det "sande" i Afrika, går Thomas, efter at have uddannet sig som ingeniør, i faderens fodspor ved at forsøge at komme i krig.

Hans ihærdighed for at blive hvervet ender med, at han kommer med i et af Første Verdenskrigs afsluttende slag i 1918 og bliver højt dekoreret.

På baggrund af Thomas' dagbøger fra krigen samt breve formår Buk-Swienty at tegne et "levende portræt og tidsbillede" ifølge Hans Hertel.

- Man er med ved fronten i det skyttegravsplørede massemyrderi, skriver han.

Kristeligt Dagblad fremhæver også forfatterens evne til at bringe læseren med helt ud til fronten.

- Buk-Swienty kan bare dét der med krig! Og som sådan er det endnu engang en medrivende beretning, han har skrevet, mener Bo Hakon Jørgensen og belønner værket med fem stjerner.

I Jyllands-Posten derimod får værket middelmådige tre stjerner. Bogen "fortaber sig i en lang, omstændelig gang skyttegravssmadder", mener Johs. H. Christensen.

Hvad der er galt med bogen, er, ifølge anmelderen, at "Thomas Dinesen var en ganske almindelig mand", som "ene og alene er interessant, fordi han er Karen Blixens bror".

Information, der ikke anvender stjerner, roser Buk-Swienty for at skrive "letflydende", men fortællingen er "en anelse altmodisch om overklassens kvaler og dens problemer med at få tiden til at gå".

- Men historien holder, hvad den lover, og efterhånden begynder der at ske ting og sager, skriver anmelder Joachim Lund.

/ritzau/