BT vil tage kildebeskyttelsen til Højesteret

BTs chefredaktør er parat til at gå rettens vej for at beskytte sine kilder, når han tirsdag skal udspørges af Skattesagskommissionen.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvem lækkede de ni sider med Helle Thorning-Schmidts og Stephen Kinnocks skatteafgørelse til BT i august 2011? Det spørgsmål vil BTs chefredaktør, Olav Skaaning Andersen, gå langt for at undgå ved sin afhøring foran skattesagskommissionen tirsdag.

- Hvis vi bliver stillet spørgsmål, der handler om kildegrundlaget for de artikler, vi har skrevet om Helle Thorning-Schmidt og Stephen Kinnocks skattesag, vil vi ikke svare på det, for vi udleverer ikke vores kilder på BT, siger chefredaktøren og understreger, at hvis skattesagskommissionen vil tvinge avisen til at afsløre sin kilde, så går BT rettens vej - hele vejen.

Tirsdag skal BTs advokat forsøge at overbevise kommissionen om, at BT ikke har pligt til at svare på spørgsmålet om lækagen. Herefter - og senest onsdag - beslutter kommissionen så, om BT kan slippe for at svare. Spørgsmålet er ekstra vigtigt, fordi selve lækagen også er politianmeldt - og personen bag lækket risikerer altså straf. Tidligere spindoktor for daværende skatteminister Troels Lund Poulsen, Peter Arnfeldt, er sigtet i sagen.

Hvis kommissionen vil have svar, og BT tager sagen helt til Højesteret - hvor tidligere sager om kildebeskyttelse ofte er endt - står BT stærkt, mener professor ved Juridisk Institut på Aarhus Universitet, Sten Schaumberg-Müller. Kildebeskyttelsen gælder nemlig, når journalisten historie er af »samfundsmæssigt betydning« - og det har Thornings skattesag, vurderer han.

- Hvorledes en ledende oppositionspolitiker arrangerer sig skattemæssigt, vil jeg nok sige, har en samfundsmæssig betydning. Det kan jo have betydning for stemmeafgivelsen, siger Sten Schaumberg-Müller.

Foruden Olav Skaaning Andersen skal også BT-journalist Thomas Nørmark Krog, nyhedschef Simon Andersen og BTs tidligere chefredaktør, Peter Brüchmann, afhøres i Søborg tirsdag. Der venter dem en lang række øvrige spørgsmål om deres rolle i dækningen af skattesagen. Et af dem er spørgsmålet om, hvorfor BT i 2010 sendte et notat til Peter Arnfeldt, som indeholder argumenter for, at Kinnock er skattepligtig i Danmark.

Hvorfor skulle Peter Arnfeldt have det?

- Vi har jo sendt det rundt til mange forskellige mennesker, så der er ikke noget odiøst i det papir. Arnfeldt er en af mange, der har fået det papir, siger Olav Skaaning Andersen.

Havde han selv bedt om det?

- Det kan jeg ikke svare på.

Et andet spørgsmål, som kommissionens udspørger, Lars Kjeldsen, formentlig vil stille chefredaktøren og hans stab, handler om en række mails, som BT sendte til Skat København, der indeholdt spørgsmål om Kinnocks skattepligt.

Hvorfor sendte BT de mails?

- Jeg er ikke interesseret i at svare på det spørgsmål i dag.

Er du det tirsdag?

- Det må du få at se, svarer Olav Skaaning Andersen.

Han understreger, at BT handlede i samfundsmæssig interesse, da avisen 8. september 2011 - få dage før valget - på baggrund af den lækkede skatteafgørelse skrev, at Helle Thorning-Schmidt i årevis uberettiget fik Kinnocks skattefradrag.