BT aldrig afhørt om læk i skattesag

En af skattesagens hovedaktører, dagbladet BT, er aldrig blevet afhørt af Københavns Politi om lækken af Thornings og hendes mands skatteafgørelse.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Selv om Københavns Politi siden september 2011 formelt har efterforsket, hvem der lækkede statsminister Helle Thorning-Schmidts (S) skatteafgørelse til dagbladet BT, er en af sagens centrale aktører, dagbladet BT, aldrig blevet afhørt om lækagen.

Faktisk har politiet ikke engang spurgt de involverede journalister og redaktører på BT, om de vil lade sig afhøre, erfarer Berlingske.

»Jeg kan bekræfte, at vi ikke er blevet afhørt af Københavns Politi i sagen,« siger ansvarshavende chefredaktør Olav Skaaning Andersen, BT.

Op til folketingsvalget i september 2011 bragte BT stort opsatte artikler, som netop tog afsæt i Thorning-Schmidts skatteafgørelse. Herefter meldte Skat lækagen af de fortrolige oplysninger til politiet.

Politiets manglende afhøringer vækker kritik:

»Det ligner ikke en heldig prioritering. Hvis politiet ikke engang har afhørt BT, kan man spørge: Hvad har politiet så lavet i denne sag,« siger Gorm Toftegaard Nielsen, professor i strafferet og straffeproces ved Aarhus Universitet.

Professor i forvaltningsret ved Københavns Universitet, Michael Gøtze, siger, at det »forekommer helt oplagt at afhøre de centrale personer på BT, hvortil den fuldbyrdede lækage skete«.

Kritikken kommer, efter at politiet i samme sag er blevet beskyldt for at fejlcitere i afhøringsrapporter og undlade at forelægge rapporterne for de afhørte.

Det var oprindeligt den hjemsendte departementschef i Skatteministeriet, Peter Loft, som meldte lækken til politiet.

»Det undrer mig, at BT ikke er afhørt. Jeg gik da ud fra, at man afhørte alle relevante parter,« siger Peter Loft.

Peter Loft er selv i tvivl om, hvorvidt han overhovedet er blevet afhørt af Københavns Politi i sagen.

Det næste halvandet år skal en undersøgelseskommission afdække lækagen af Thorning-Schmidts skattesag, og om nogen forsøgte at påvirke skatteafgørelsens indhold. Københavns politidirektør, Johan Reimann, oplyser, at politiet fortsat efterforsker lækagen uafhængigt af kommissionen:

»Så hvis BT ønsker at afgive forklaring, er der al mulig lejlighed til det den dag i morgen.«

Men kan det virkelig passe, at BT end ikke er blevet kontaktet af politiet?

»Jeg vil ikke afsløre indholdet af vores efterretningsskridt,« siger Johan Reimann.