Bryld var stemmen for de unge og udstødte

Tine Bryld var en engageret ildsjæl, der vejledte de unge i radioen, altid stillede sig på de udstødtes side og havde et hjerte, der bankede for Grønland.

Tine Bryld døde natten til torsdag. Hun blev 71 år gammel. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kristian Sæderup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Forfatteren, socialrådgiveren og radioværten Tine Bryld er død natten til torsdag efter længere tids sygdom. Hun blev 71 år.

Tine Bryld blev den 21. november sidste år ramt af en hjerneblødning.

- I perioder var Tine i bedring og i nær kontakt med sin familie og nærmeste venner, og lægerne udtrykte håb om, at hun med tiden kunne genoptrænes. Desværre var der også tilbagefald. Det seneste for få uger siden. Hun sov stille ind, oplyser familien.

Tine Bryld var et menneske, der engagerede sig på mange fronter, men offentligheden kendte hende især som vært i radioprogrammet "Tværs".

»En tryghedsskabende cigaretstemme«

Her vejledte hun i 36 år med det, som nogle har kaldt "en tryghedsskabende cigaretstemme", om sex, incest, vold og jalousi, og hvad der ellers kunne skabe problemer i unge menneskers tilværelse.

Tine Bryld er uddannet socialrådgiver, og i 1965 blev hun ansat i Mødrehjælpen.

Billedserie: Tine Brylds liv i billeder

Nogle år senere rykkede hun til Christiania, hvor hun ikke havde noget kontor, men udførte sit arbejde, hvor folk arbejdede eller boede. Samtidig blev hun rådgiver for Socialministeriet omkring Christiania.

Ved siden af sit virke som radiovært bestyrede Tine Bryld en brevkasse i Alt for Damerne.

Hun debuterede som forfatter med en slags opslagsbog om de emner, hun behandlede i radioen. Senere fulgte flere andre bøger. Hendes romaner om Liv og Alexander var en fornyelse af ungdomsbogen, skrevet i øjenhøjde med den generation, som de var henvendt til.

Berlingske Forum: Hvad betød Tine Bryld for dig?

Senere fulgte "Hvid sne", "Talkshow" og "Smilende rygge".

Grønland fyldte meget

De sociale problemer i Grønland udgør et kapitel for sig i Tine Brylds livshistorie.

Hun har skrevet to bøger om de grønlændere, der sidder i det lukkede fængsel Herstedvester på ubestemt tid. To af de dømte boede i familiens store villa på Frederiksberg, når de havde orlov.

I efteråret i 2010 var der premiere på den danske spillefilm "Eksperimentet". Den er baseret på Brylds bog "I den bedste mening" og beskriver deportationen af 22 grønlandske børn, der i begyndelsen af 1950'erne blev fjernet fra deres familie og sendt til Danmark som led i en "udviklingsplan" for det tilbagestående grønlandske samfund.

Kompromisløst engagement

Indimellem kom hun til at betale prisen for det kompromisløse engagement. I en periode, hvor hun var særligt optaget af sin rolle som mægler for bz-bevægelsen, slog Tine Brylds datter i bordet

- Skal jeg blive bz'er, før du begynder at interessere mig for mine problemer, lød spørgsmålet, og moderen måtte erkende, at det bragede igennem som et "wake-up call".

Tine Bryld var gift to gange, fra 1961 til -68 med historikeren Claus Bryld og siden med arkitekten Arne Gaardmand, der døde i 2008. Hun blev hædret med en lang række priser, bl.a. LO's Kulturpris, PH-prisen, Publicist-prisen og Kulturministeriets faglitterære pris.

/ritzau/