Bryggeriforening betalte ungdomspartiers kamp mod alkoholforbud: »En slags hvidvask«

Dagens nyhedsoverblik: Berlingske giver dig her overblikket over dagens vigtigste historier, så du er godt klædt på fra morgenstunden.

Nick Hækkerup stoppede i maj som justitsminister for at blive direktør for Bryggeriforeningen, som er en brancheorganisation og et fælles talerør for bryggerier og tapperier i Danmark. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen, kære læser.

Velkommen til dagens nyhedsoverblik, der igen i dag også kommer til at handle om den tragiske episode, der fandt sted sent søndag eftermiddag ved shoppingcentret Field's, hvor en mand skød og dræbte tre personer.

Psykisk syge står bag talrige drab. Fields-sag kommer ikke bag på eksperter

Den 22-årige mand, der er anholdt for flere drab i shoppingcentret Field's søndag, er ifølge politiet »kendt i psykiatrien«.

Det kommer ikke bag på fagfolk og patientorganisationer, at psykisk sygdom kædes sammen med alvorlig kriminalitet. Det er nemlig en stor andel af de drab, der sker i Danmark, der begås af gerningsmænd med psykiske sygdomme – der er også sket en kraftig stigning i antallet af såkaldte retspsykiatriske patienter.

»Det er en klar indikator på psykiatriens tilstand herhjemme. Situationen ville være en helt anden, hvis patienterne i psykiatrien fik den rigtige behandling i rette tid, og forholdene var ordentlige med masser af personale og tid til omsorg,« siger Jane Alrø Sørensen, der er generalsekretær i Bedre Psykiatri.

Drabene i Field's kommer også på et tidspunkt, hvor der har været politiske forhandlinger om en tiårsplan, som skal bane vej for et markant løft af psykiatrien.

Psykiater, professor og overlæge Poul Videbech foreslår, at Sundhedsstyrelsen etablerer en slags havarikommission til at granske den konkrete sag for at finde ud af, hvad der kan være gået galt, og hvad der kunne være gjort bedre i forløbet.

Læs hele Berlingskes historie her.

Ofrene for masseskyderiet blev mindet med blomster foran Field's mandag. Tirsdag aften vil der være en mindehøjtidelighed foran storcentret. Fold sammen
Læs mere
Foto: ANNEGRET HILSE/Ritzau Scanpix.

Laveste optag på humaniora i 15 år

Nye tal fra Danske Universiteter viser, at optaget på humaniora i 2021 var det laveste i 15 år.

Fra 2011 til 2021 er »optaget på humanistiske bacheloruddannelser faldet fra 7.697 til 5.528, hvilket svarer til et fald på 28 procent.

Det er ikke kun antallet af optagne, der falder – der er også færre, der søger humaniora. I hvert fald via kvote 2, hvor der er sket et fald på 20 procent.

Direktør for Danske Universiteter, Jesper Langergaard, sætter blandt andet de færre ansøgere i forbindelse med den såkaldte humaniorabashing, hvor humaniora bliver kritiseret for ikke mindst høj ledighed.

Læs historien i Berlingske her.

»Det er en af de største skandaler, at Barbara Bertelsen ikke er sendt hjem fra Statsministeriet«

Ti topembedsmænd har fået hård kritik af Minkkomissionen. Men ingen af dem er blevet hjemsendt, mens deres sager undersøges nærmere. Det vækker undren hos flere politikere.

Tidligere departementschef Peter Loft blev i 2012 hjemsendt, fordi han angiveligt havde været for involveret i daværende statsminister Helle Thorning-Schmidts (S) skattesag.

Siden har han ikke sat sine ben i Skatteministeriet. Han er forundret over, at ingen af de ti topembedsmænd, der fik massiv kritik fra Minkkommisionen i torsdags, ikke har fået en lignende behandling.

»Med den meget, meget skarpe kritik undrer det mig, at man mener, at de fortsat opfylder de vandelskrav, man skal opfylde for at kunne bestride sit embede,« siger Peter Loft:

»Rent personligt har jeg meget, meget svært ved at forstå den forskelsbehandling.«

Læs historien i Berlingske her.

Departementschef i Statsministeriet, Barbera Bertelsen, fik massiv kritik af Minkkommissionen for sin ageren i forbindelse med aflivningen af alle landets mink. Flere politikere undrer sig nu højlydt over, hvorfor hun ikke er blevet hjemsendt, mens hendes rolle undersøges yderligere. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix Jen.

Bryggeriforening betalte ungdomspartiers kamp mod alkoholforbud: »En slags hvidvask«

Regeringen havde store planer om at hæve aldersgrænsen for, hvornår man må købe alkohol, fra 16 til 18 år. Men forslaget røg ud af den politiske aftale, der blev indgået i Folketinget tidligere på året.

Nu kan Jyllands-Posten fortælle, at Bryggeriforeningen – hvor tidligere justitsminister Nick Hækkerup netop er blevet direktør – har assisteret og betalt danske ungdomspartiers kamp imod indførslen af en 18-års aldersgrænse.

Ifølge avisen har foreningen finansieret Ansvarlig Ungdom, som er en alliance bestående af 18 ungdomsorganisationer – herunder Danmarks Socialdemokratiske Ungdom, Venstres Ungdom, Konservativ Ungdom, Radikal Ungdom og SF Ungdom.

Peter Munk Christiansen, der er professor på Institut for Statskundskab på Aarhus Universitet og ekspert i lobbyisme, kalder det »en slags hvidvask«, når man gemmer sin agenda bag de unge.

»Det er en måde at få beskidte penge til at se pænere ud. Det svarer til, at medicinalfirmaer får patientforeninger til at reklamere for sine produkter,« siger Peter Munk Christiansen til Jyllands-Posten.

Bryggeriforeningens nyslåede direktør, Nick Hækkerup, vil ikke oplyse, hvor mange penge foreningen har finansieret Ansvarlig Ungdom med. Der er ikke noget fordækt i det, lyder det.

Læs hele Jyllands-Postens historie her.

Nick Hækkerup stoppede i maj som justitsminister for at blive direktør for Bryggeriforeningen, som er en brancheorganisation og et fælles talerør for bryggerier og tapperier i Danmark. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix.

Det sker i dag: Mink og mindehøjtidelighed

I dag afholdes mindeceremoni for ofrene for skyderiet i butikscentret Field's i søndags. Det er Københavns Kommune, der står bag arrangementet, som begynder klokken 20 og finder sted foran storcenteret på Amager.

Tidligere på dagen mødes Folketingets granskningsudvalg for at drøfte det videre forløb i sagen om aflivning af mink. Regeringens tre støttepartier – SF, Radikale og Enhedslisten – har fredet statsminister Mette Frederiksen og regeringen for en juridisk vurdering af sagen.

Historie om p-afgifter taget ud, da selvstændig historie blev skrevet herpå / redaktionen