Brutalt hjemmerøveri optrevles i byretten

Fem mænd nægter sig skyldige i blodigt hjemmerøveri mod 63-årig mand, der nær havde kostet ham livet.

København: Hovedet var smurt ind i blod, og det hvide fuldskæg var farvet blodrødt.

Det var stærke billeder, som anklager Ulrik Panduro fra Anklagemyndigheden ved Midt- og Vestjyllands Politi fredag lagde frem i Retten i Viborg.

De tre dommere og seks nævninge blev her præsenteret for billeder af en 63-årig mand efter mødet med fem formodede hjemmerøvere på mandens landejendom ved Skals nord for Viborg 28. maj 2015.

Fem mænd i alderen 16 til 22 år er på anklagebænken for at stå bag det koldblodige hjemmerøveri, hvor offeret blev udsat for stød med en strømpistol og slået i hovedet med en spade.

Den 63-årige nægtede først at lade sig indlægge. Men da politiet kørte ud til ham dagen efter overfaldet, var hans tilstand kraftig forværret.

Han lod sig derefter indlægge på sygehuset, og en CT-skanning viste, at slaget havde udløst en hjerneblødning, som kunne have kostet ham livet.

Så galt gik det ikke, og manden vurderes ikke at få varige fysiske men af overfaldet.

De fem formodede gerningsmænd blev anholdt hen over sommeren 2015. Der er ikke dna-spor, fodaftryk eller lignende, der forbinder de fem mænd til gerningsstedet.

Til gengæld er der digitale spor. Oplysninger fra telemaster viser, at flere af de tiltalte var til stede på gerningstidspunktet.

Desuden efterlod de tiltalte sig ifølge anklagen et pengespor, da de efterfølgende forsøgte at udnytte det dankort, som ud over en pung på 2000 kroner var det beskedne udbytte af røveriet.

Tre af de tiltalte købte ifølge anklagen seks nye iPhone-telefoner over internettet ved hjælp af det stjålne dankort, og det foregik fra en computer, som tilhører faren til to af de tiltalte.

Desuden oprettede de ifølge anklagen en MobilePay-konto i den 63-årige mands navn, hvorefter de overførte 10.000 kroner fra mandens bankkonto til en konto tilhørende en af de tiltalte.

Anklageren mener, de tiltalte skal dømmes for røveri af særlig farlig karakter. Desuden kræver han mændene, der er udenlandske statsborgere, udvist af landet.

De tiltalte nægter sig skyldige i anklagen om røveri.

Der falder dom i sagen 30. juni.

/ritzau/