Brutal terrorgruppe har tråde til Danmark

Henrettelsen af en amerikansk journalist, massakrer i det nordlige Irak og en massiv flygtningestrøm har gjort hele verden opmærksom på Islamisk Stat, IS. Læs her om trådene til Danmark.

Unge fra Vesten strømmer til Syrien. Her markerer en IS-tilhænger i London sin støtte ved at svinge en islamistisk fane. Fold sammen
Læs mere
Foto: ANDY RAIN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den islamistiske terrororganisation Islamisk Stats (IS) rædselsregime trækker tråde hele vejen fra Irak til Danmark. På Facebook og andre sociale medier erklærer i hundredvis af danske profiler deres sympati for IS og forsøger at videreformidle organisationens budskaber, mens der også i Danmark bliver solgt IS-klistermærker.

Og torsdag skrev Ekstra Bladet, at IS har etableret en decideret fraktion herhjemme. Ifølge avisen består IS-fraktionen af tidligere og nuværende Syrien-krigere samt toneangivende personer i salifist-miljøet. Medlemmer af fraktionen har blandt andet i sommer holdt en konference i Vejle for at diskutere strategien herhjemme, der ifølge Ekstra Bladets oplysninger blandt andet drejer sig om propaganda og hvervning af nye IS-krigere samt organisering af deres rejser til krigszonerne i Syrien og Irak. Oplysninger der dog ikke er bekræftede af myndighederne.

Ifølge Berlingskes oplysninger er der i København også mindre studiekredse, der sympatiserer ikke alene med IS, men også med de ekstremistiske grupper al-Nusra og Ahrar al-Sham.

Unge mænd til Syrien

Politikommissær Allan Aarslev, Østjyllands Politi, fortæller, at unge mænd fra det østjyske har været i kamp for IS. Bl.a. blev den 21-årige konvertit Victor Kristensen fra Aarhus dræbt i en IS-selvmordsaktion nord for Bagdad i Irak.

»Men jeg ved ikke af, at IS er aktiv her i området,« siger han.

Til gengæld kan politiet konstatere, at 30 unge mænd fra september 2012 til og med 2013 forlod Østjylland og tog til Syrien. Politiet mener, at 22 af dem på den ene eller anden måde er blevet hvervet eller kaldet til kamp i Syrien efter at have været i kontakt med den meget omdiskuterede Grimhøj-moské.

»Fem af dem er meldt dræbt. De er i hvert fald ikke kommet hjem igen, og noget tyder på, at det godt han have sammenhæng med IS,« siger Allan Aarslev.

Syrien-kender og senior fellow ved tænketanken Hudson Institute i Washington, Naser Khader, påpeger, at IS er til stede i Danmark.

»Jeg er overbevist om, at IS er i Danmark. Mange af de danskere, der er døde i Irak og Syrien, har kæmpet for IS. Der er selvbestaltede ambassadører for gruppen herhjemme, som rekrutterer folk til at kæmpe i Irak og Syrien,« siger Naser Khader.

Danske advarsler

Allerede i efteråret 2012 advarede Center for Terroranalyse (CTA) om, at unge danskere på vej i krig i Syrien risikerede at blive en trussel mod Danmark, hvis de vendte hjem. CTA henviste til, at der var flere ekstremistiske netværk i Syrien, bl.a. en irakisk gren af terror­organisationen al-Qaeda.

I dag henviser chefen for CTA, Søren Jensen, til analysecentrets vurdering fra juni i år, hvoraf det fremgår, at flere end 100 danskere er rejst til Syrien, og at mindst 15 er blevet dræbt. Vurderingen betoner også, at IS’ fremgang i Irak kombineret med »brutal propaganda« kan øge antallet af danske militante islamister, ligesom fremgangen kan have en radikaliserende effekt på unge danskere, der allerede befinder sig i militant islamiske miljøer i Danmark.

»Og det gælder stadig,« siger Søren Jensen.

»Der er en alvorlig terrortrussel i Danmark, men risikoen for, at den enkelte bliver ramt, er meget begrænset. Men det er klart, at IS er nogen, der bliver holdt meget tæt øje med,« tilføjer CTA-chefen.

Søren Jensen vil ikke kommentere, hvor mange personer tilknyttet IS der befinder sig i Danmark.

Usikre tal

IS anslås at have omtrent 8.000-10.000 medlemmer i Syrien og godt 10.000 i Irak, oplyser Helle Malmvig, seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS), men fremhæver, at tallene er forbundet med stor usikkerhed. En stor del af IS-medlemmerne kommer fra Saudi-Arabien, Tunesien, Egypten og Europa, tilføjer hun.

»Mange er skiftet fra andre militser, fordi IS ser stærkere ud og bl.a. har været meget offensive på YouTube,« siger Helle Malmvig med reference til videodelingstjenesten.

»De er måske ikke så mange, men de lever af at befinde sig i kollapsede stater. IS trives under borgerkrig. I forhold til al-Qaeda er de mere fokuserede på en territorial stat. Men de har ingen præcis politisk program­erklæring andet end et så stort kalifat som muligt med deres fortolkning af sharia­lovgivning,« siger Helle Malmvig.