Brosten på Kongens Nytorv skal lægges om – igen igen

Stenene på Kongens Nytorv lever ikke op til den korrekte historiske kvalitet, lyder det fra Metroselskabet i en pressemeddelelse. Derfor skal de for tredje gang rives op.

 
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Metroselskabet vil udskifte et større areal af de sten, der er lagt som en del af belægningen på Krinsen på Kongens Nytorv, skriver Metroselskabet i en pressemeddelelse.

Og hvis du synes, du har læst denne nyhed før, er det ikke helt forkert.

Efter at brostenene – hvis korrekte betegnelse er chaussésten – var lagt på plads i 2018, måtte de kort tid efter flås op igen.

Dengang havde en entreprenør haft til opgave at lægge stenene på plads, også selv om Metroselskabet var vidende om, at de kort tid efter skulle rives op igen for at installere drænrør og rodkassetter til træer.

Jens Kjærgaard, der er projektdirektør i Metroselskabet, erkendte dengang over for Berlingske, at det udefra set godt kunne tage sig en smule mærkværdigt ud.

»Set udefra kan det give anledning til undren,« sagde han, men forsikrede, at det hele var en del af planen.

En del af planen er det imidlertid ikke, når stenene nu skal rives op igen. Denne gang skyldes det, at en del af de 9.000 chaussésten på Krinsen rundt om rytterstatuen af Christian V ikke har den korrekte »historiske kvalitet«, hedder det i meddelelsen.

»På Kongens Nytorv har det desværre vist sig, at en del af belægningen ikke lever op til de krav, som gælder på den historiske plads. Det er selvfølgelig ærgerligt, at vi nu må bede vores entreprenør om at gentage en del af deres arbejde med belægningen på Krinsen. Men Kongens Nytorv er en særlig plads, og den skal være lige så fin, som den var før metrobyggeriet,« skriver Jens Kjærgaard i pressemeddelelsen.

Det drejer sig om et areal på cirka 400 kvadratmeter, der vender ud mod Det Kongelige Teater, og Metroselskabet skriver, at de er i dialog med kommunen og entreprenøren, som er blevet bedt om at skifte stenene ud med de rigtige.

De nye sten har samme udseende som de nuværende. Den eneste forskel er, at de nye sten har en ru flade på undersiden »i stedet for en glat«.

Og det er vigtigt for at være sikker på, at stenene ikke skrider, oplyser Metroselskabet til Berlingske og fortæller, at arbejdet kommer til at beløbe sig til ca. 500.000 kr.

Metroselskabet forventer, at arbejdet med at udskifte stenene på Krinsen går i gang mandag den 20. januar. Arbejdet ventes at vare halvanden måned.

»Kongens Nytorv er en af byens mest prominente og historiske pladser, og den skal være tilgængelig for byens borgere og gæster i mange år fremover. Derfor skal belægningen naturligvis også være den helt rigtige, og vi skynder os med at få arbejdet færdigt. Samtidig vil vi også se på, om der er noget i entreprenørernes arbejde, der kunne være udført anderledes,« skriver Jens Kjærgaard i pressemeddelelsen.