Brosten gennem vinduerne: Sophie Hæstorps kampagnekontor udsat for hærværk

I weekenden har ukendte gerningsmænd valgt at udtrykke deres vrede ved at kaste brosten gennem vinduerne på spidskandidat Sophie Hæstorp Andersens (S) kampagnekontor i København.

Smadrede ruder var, hvad Sophie Hæstorp Andersen (S) gik i møde, da hun vendte tilbage til sit kampagnekontor efter ferie. Det skriver borgmesterkandidaten på Twitter. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Socialdemokratiets spidskandidat til overborgmesterposten i København, Sophie Hæstorp Andersen, fik sig en grim overraskelse, da hun vendte tilbage til sit kampagnekontor efter ferie.

To ruder på kontoret i Københavns Nordvestkvarter er blevet smadret med brosten, som er kastet gennem vinduerne.

Det skriver Sophie Hæstorp Andersen på Twitter.

Motivet bag hærværket er endnu ikke klart, men selv mener Sophie Hæstorp Andersen, at det sandsynligvis handler om politiske uenigheder.

»Mine kampagnemedarbejdere mødte ind i morges og fandt to brosten smidt gennem ruderne i vores kontor. Jeg mødte ind kort efter. Jeg havde glædet mig til min første arbejdsdag, hvor jeg ikke er regionrådsformand,« siger hun til Berlingske.

Episoden er blevet meldt til Københavns Politi, som hurtigt tog ud til kontoret, fortæller hun.

Kan det ikke være, at der er tale om drengestreger?

»Vores kampagnekontor er meget tydeligt et kampagnekontor, hvor vi har billeder af vores kandidater hængende i vinduet, men det er klart, at jeg ikke kan vide, om det bare er hærværk.«

Hæstorp Andersen fortæller, at hun ikke før har oplevet hærværk i en lignende skala.

Hærværk har imidlertid ualmindeligt gode vækstbetingelser under valgkampe og rangerer fra et snørklet overskæg på valgplakater til den tungere ende, som Hæstorp Andersen nu er blevet udsat for.

Ved seneste kommunalvalg i 2017 foretog Ritzau en rundspørge blandt 8.559 kandidater, hvoraf 3.943 svarede.

2.353 kandidater, svarende til 75 procent, svarede, at de ikke havde oplevet hærværk, men en femtedel svarede, at deres valgplakater var blevet udsat for hærværk.

Dengang fortalte kandidat til byrådet i Aabenraa Kommune Jonas Haase (S), at hans plakater var blevet udsat for hærværk, og at han havde modtaget en video, hvor man så det ske.

»Mens de sætter ild til min plakat, siger de »så er der ild i bøssen« og »nu brænder han«. Det er respektløst både over for mig, mit kandidatur og demokratiet,« sagde Jonas Haase, der dengang netop var sprunget ud som homoseksuel, til Ritzau.

Hærværksepisoder sås også op til folketingsvalget i 2019, hvor blandt andre Dansk Folkepartis Peter Skaarup oplevede vreden rettet mod sine valgplakater.

Dengang fortalte han, at mindst 30 plakater på Østerbro i København var blevet ødelagt af ukendte gerningsmænd.

Tilsyneladende er den samlede gruppe gerningsmænd blinde for partifarve for også nuværende transportminister Benny Engelbrecht (S) oplevede smadrede plakater, ligesom Alternativet blev udsat for det.