Brorsons Kirke tømt for irakere

Opdateret: Der opstod gadekampe efter politiet i nat anholdt 19 af de irakere, der har opholdt sig i Brorsons Kirke på Nørrebro. Der er ikke flere irakere tilbage i kirken.

Det kom til kampe mellem politi og demonstranter efter politiaktionen mod kirken Fold sammen
Læs mere
Foto: Andreas Hagemann Bro
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Politiets anholdelse af 17 af de afviste irakiske asylansøgere i Brorsons Kirke på Nørrebro udløste i nat voldsomme kampe mellem politi og demonstranter.

Politiet rykkede talstærkt ind i kirken ved et-tiden og anholdt 17 unge mænd, mens kvinder, børn og ældre i første omgang fik lov til at blive i kirken.

Demonstranter fra foreningen Kirkeasyl forsøgte at modsætte sig anholdelsen ved at danne en menneskekæde foran bussen med irakerne. Det udløste voldsomme kampe, og det lykkedes demonstranterne, der talte flere end 100 personer, at smadre forruden til bussen.

Da bussen endeligt kørte væk brød kaos løs på Rantzausgade. Bussen sneglede sig af sted, mens demonstranter kastede sig foran bussen og dannede menneskekæder på asfalten for at forhindre bussen og de mere end 20 politikøretøjer i at komme frem. Politiet måtte igen og igen anvende både stave og peberspray for at fjerne demonstranterne, og det kom til meget alvorlige sammenstød.

Adskillige demonstranter blev ramt af slag og blev fjernet fra vejen, så bussen kunne komme frem, og efter den var kørt af Kapelvej og nået ud på Åboulevarden, hvor politiet stod klar med hunde, slap den fri af menneskemængden og kørte nordpå med knust forrude, der var oversprøjtet med maling.

Kampene bølgede frem og tilbage i gaderne omkring Rantzausgade og Aaboulevarden i flere timer, indtil politiet ryddede politiet vejen, og klokken 05.15 var der igen ro omkring kirken. 10 demonstranter er samlet foran kirken, der er ryddet for mennesker.

Politiets talsmand, Flemming Steen Munch siger, at politiet har foretaget "nogle" anholdelser, men at der endnu ikke er overblik over hvor mange.

Jakob Tamsmark, der er frivillig i foreningen Kirkeasyl overværede politiets aktion:

- Politiet tvang sig adgang gennem alle indgange til kirken. Det var meget voldsomt, siger han til berlingske.dks mand på stedet.

Politiaktionen kom inden for samme døgn, som en melding på den irakiske regerings hjemmeside sår tvivl om Danmarks hjemsendelsesaftale med Irak. Ifølge Iraks premierminister Nuri al-Maliki har Irak ikke indvilliget i at tage imod irakere, der er tvangshjemsendte.