Broccolieliksir gør gamle mus unge igen

Endnu en grund til at spise broccoli: En særlig »ungdomseliksir«, som findes i grøntsager, satte kroppens forfald på pause hos en gruppe forsøgsmus. De amerikanske forskere bag studiet tror på, at resultaterne kan overføres til mennesker.

En gruppe amerikanske forskere har netop gjort en opdagelse, som styrker den sundhedsfilosofi. Forskerne har fundet en naturlig forbindelse, der forekommer i blandt andet grøntsagerne avokado, broccoli, kål og agurk, og som har »bemærkelsesværdige anti-aldringseffekter på mus«. Fold sammen
Læs mere
Foto: BJARKE ØRSTED
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Du bliver, hvad du spiser«, lyder et veletableret kostråd.

En gruppe amerikanske forskere har netop gjort en opdagelse, som styrker den sundhedsfilosofi. Forskerne har fundet en naturlig forbindelse, der forekommer i blandt andet grøntsagerne avokado, broccoli, kål og agurk, og som har »bemærkelsesværdige anti-aldringseffekter på mus«.

Det skriver independent.co.uk ifølge Videnskab.dk.

Når forskerne bag det nye studie gav ældre mus den naturligt forekommende 'ungdomseliksir', også kendt som vitaminet nikotinamid mononukleotid (NMN), medførte det en række fordelagtige virkninger for musene:

- Det fysiske aktivitetsniveau blev forøget- Deres knogletæthed og muskler blev forbedret- Immunsystemet og leveren præsterede bedre- Forbedret syn- Et mindre vægttab

»De NMN-fodrede mus har bestemt flere raske leveår. I forhold til overordnet levetid er vi ikke sikre, men hvis det bliver ved med at virke på den måde, kunne de også få flere leveår,« siger Shin-ichiro Imai, professor ved Washington University in St Louis og medforfatter på det nye studie, ifølge independent.co.uk.

Grøntsagernes naturlige ungdomseliksir virkede dog kun for ældre mus, ikke de yngre. Det skyldes ifølge forskerne bag studiet, at de unge mus stadig selv producerer masser af deres egen NMN.

Ældre mus får energi som ungeNår dyr bliver ældre, producerer de mindre af den organiske forbindelse NAD, som er et såkaldt coenzym, der er involveret i kroppens energiproduktion. Det regnes for at være en væsentligt grund til, at vi ældes.

Men forskerne bag det nye studie fandt ud af, at når de tilsatte NMN til musenes drikkevand, styrkede det musenes produktion af NAD.

»Vi har vist en måde at sløve det fysiologiske forfald, som vi ser hos aldrende mus. Det betyder, at de ældre mus har stofskifte- og energiniveauer, der er tilsvarende dem hos yngre mus,« siger Shin-ichiro Imai.

Dansk forsker: Usikkert om det gælder menneskerIfølge forskerne bag studiet er der »stor sandsynlighed for«, at NMN kan have samme ungdommelige virkning for mennesker. Derfor har forskerne nu sat kliniske forsøg med små grupper af mennesker op i Japan.

Det er dog ikke nødvendigvis den mest farbare vej, mener danske lektor Jonas Mengel-From fra SDU.

»Forskerne foreslår at se på, om NMN har lignende effekt i mennesker, men jeg tænker, at de måske skulle starte med at give musene en varieret kost, og se om det i sig selv gav samme effekt,« siger han til Videnskab.dk.

»Så det er alt for tidligt at komme med nogen som helst anbefalinger til mennesker med det her vitamin. Men NMN og lignede stoffer er helt klart interessante,« slår han fast.

Der er altså alt mulig god grund til at integrere NMN i sin kost. Det kan dog ikke købes som tilskud endnu, men som forskerne bag det nye studie skriver i en pressemeddelelse: »Der er altid broccoli.«

Læs hele artiklen på Videnskab.dk.