Brixtofte vil frifindes ved Højesteret

En lettet Peter Brixtofte glæder sig over, at Højesteret vil behandle den såkaldte sponsorsag, der i landsretten kostede den tidligere Farum-borgmester to års ubetinget fængsel.

Peter Brixtofte fik i går mulighed for at anke sponsorsagen til Højesteret. Her ses den tidligere Farumborgmester efter dommen på to års fængsel i februar 2007.<br>Foto: Bjarke Ørsted Fold sammen
Læs mere

Han blev dømt i byretten. Dømt ved Østre Landsret. Og stod til to år på vand og brød.

Men stik imod flere juraeksperters forventninger får Farums tidligere borgmester Peter Brixtofte nu lov til at få sagen om et sponsorat til håndboldklubben Ajax-Farum prøvet ved Højesteret. Det besluttede Procesbevillingsnævnet i går.

Sponsorsagen handler om, at Farum Kommune ulovligt betalte en overpris på ni mio. kr. for et halbyggeri til entreprenørvirksomheden Skanska, der kvitterede ved at sende millionerne retur til håndboldklubben Ajax-Farum i form af et sponsorat.

Peter Brixtofte, der har erklæret sig ikke-skyldig og føler sig uretfærdigt dømt, er både glad og lettet over, at sponsorsagen nu for tredje gang skal vurderes ved en domstol.

»Jeg forventer en total frifindelse og en kæmpe erstatning, så jeg og min familie kan blive godtgjort for alt det, vi har været udsat for i de sidste mange år,« siger Peter Brixtofte.

Lars Bo Langsted, der er professor i erhvervsret ved Aalborg Universitet, er blandt de juridiske eksperter, der ikke troede på, at Procesbevillingsnævnet ville give tilladelse til, at sponsorsagen kunne prøves ved Højesteret, fordi sagen ikke er principiel.

»Jeg er mildt sagt overrasket. Men Procesbevillingsnævnet begrunder aldrig deres afgørelser, så man kan kun gætte på, hvilke særlige omstændigheder, nævnet har lægt vægt på. Men man kan ikke tage afgørelsen til indtægt for, at Peter Brixtofte har en god sag, eller at nævnet mener, at landsrettens afgørelse er forkert,« siger Lars Bo Langsted.

Forventer hurtig proces
Han forventer, at der bliver tale om en forholdsvis hurtig proces, når sponsorsagen først er gået i gang ved Højesteret. Der skal nemlig ikke foretages en ny fremlæggelse af beviser.

Højesteretssagen tager dermed udgangspunkt i det faktiske hændelsesforløb, som Østre Landsret allerede har fundet bevist.

»Når sagen er blevet fremlagt i Højesteret, vil advokaterne hurtigt kunne gå i gang med at procedere,« siger Lars Bo Langsted og fortsætter:

»I dommen kan Højesteret hjemvise sagen til landsretten, hvis dommerne mener, der er begået rettergangsfejl. De kan ogsåændre strafudmålingen. Og endelig kan Højesteret frifinde Peter Brixtofte, hvis dommerne vurderer, at landsretten har brugt straffeloven urigtigt.«

Peter Brixtoftes forsvarer, advokat Peter Kønig, er ikke overrasket over, at sponsorsagen slap igennem nåleøjet til Højesteret.

»Højesteret skal nu tage stilling til, hvor vidt der er begået noget strafbart, og om det er en rigtig retsanvendelse af mandatsvigsreglen, som er blevet brugt,« siger Peter Kønig, der vil gå efter en frifindelsesdom.

Ud over sponsorsagen i Højesteret indleder Østre Landsret 31. oktober behandlingen af den såkaldte hovedsag i Farum-sagen. Det er den sag, hvor Peter Brixtofte i byretten er idømt yderligere to års ubetinget fængsel for embedsmisbrug og groft mandatsvig for bl.a. uretmæssigt at have spist og især drukket rødvin for 1,6 millioner kroner på skatteydernes regning.