Brixtofte bisat: »Peter havde store ambitioner - og de handlede ikke om rigdom, magt eller personlig vinding«

Tidligere borgmester i Farum, skatteminister og folketingsmedlem Peter Brixtofte er i dag blevet bisat fra Stavnsholtkirken i Farum.

Tidligere borgmester i Farum, skatteminister og folketingsmedlem Peter Brixtofte bisættes i dag fra Stavnsholtkirken i Farum. Peter Brixtofte blev tirsdag fundet død i sin lejlighed i Farum. Han blev 66 år. Bisættelsen starter kl. 13. Familie og venner følger kisten ud. (Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix 2016) Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe

I dag blev der taget afsked med den farverige og omdiskuterede Venstre-politiker Peter Brixtofte. Det skete ved en bisættelse i Stavnsholtkirken i Farum, hvor et utal af mennesker var mødt op.

Særligt var der et flot fremmøde af Farum-borgere. For selvom Peter Brixtoftes tid som borgmester i Farum sluttede brat efter en række skandalesager, var han vellidt blandt byens borgere. Den dobbelthed berørte præsten også i sin tale.

»Menneskelivet leves under modsætningernes fortegn. Tvetydigheden er et vilkår for ethvert menneske. Vi skal alle le og græde, elske og hade, tie og tale, rive ned og bygge op. Og tvetydigheden er konkret til stede i det enkelte menneskeliv. Det liv, der har så mange facetter og så mange nuancer. Det havde Peters liv også,« sagde præsten Anne Have Christensen.

Da den hvide kiste pyntet med røde og gule roser blev båret ud, stod to rækker af unge fodbolddrenge uden for kirken som en sidste hyldst. Drengene kom fra Farum Boldklub, som Peter Brixtofte var meget engageret i.

Til begravelsen var også statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), som var en nær ven af Peter Brixtofte. Han har kendt Peter Brixtofte siden 80erne.

»Det var en meget flot begravelse, men også enormt vemodig. Farum Kommune, som Peter stod i spidsen for, var en, som vi kiggede til og lod os inspirere af. Peter havde nemlig store ambitioner, som ikke var ambitioner om rigdom, magt eller personlig vinding, men om at gøre noget grundlæggende godt for sine medmennesker. Og det gjorde han her (red. i Farum),« sagde en tydeligt berørt Lars Løkke Rasmussen.

Lars Løkke Rasmussen selv har det skidt med den måde, som tingene udviklede sig på, da Peter Brixtofte var borgmester i Farum.

»Det har været smerteligt for mig, at jeg havde gårdvagten den dag, hvor Peter kørte over for rødt lys,« sagde statsministeren.

En række andre politikere og kendte ansigter var til stede ved bisættelsen, deriblandt Venstres gruppeformand Søren Gade, tidligere formand for Centrum-Demokraterne Mimi Jakobsen, klima- og energiminister Lars Christian Lilleholt (V), erhvervsmanden Don Ø og tidligere fodboldspiller Mark Strudal.

Peter Brixtofte startede sin karriere som politiker for Venstre i 70erne. Han var skatteminister i en kortere periode i 90erne, og fra 1986-2002 var han borgmester i Farum Kommune.

Han forlod borgmesterposten i 2002 som følge af en række sager om misbrug af kommunens midler, hemmelige lån og ulovlige aftaler. I 2006 blev han dømt for groft mandatsvig og embedsmisbrug for sin tid som borgmester i Farum.

Peter Brixtofte blev fundet død i sin lejlighed i Farum 8. november. Han blev 66 år. Peter Brixtofte efterlader sig tre døtre, syv børnebørn, en mor og en kæreste.