Brittas advokat kræver sagen udsat: Mangler stadig svar

Nima Nabipour vil have sagen mod Britta Nielsen yderligere udsat, siger han tirsdag i retten.

Britta Nielsen-sagen fortsætter i Københavns Byret, tirsdag den 5. november 2019. Den store svindelsag, hvor Britta Nielsen er tiltalt for at have stjålet 117 millioner kroner fra de offentlige kasser, fortsætter. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Christian Vilmann

Sagen mod Britta Nielsen kan måske blive forsinket yderligere.

Det sker, efter at hendes forsvarer, advokat Nima Nabipour, tirsdag siger i Københavns Byret, at han kræver straffesagen udsat, da han fortsat mangler svar på sagsbehandlingen af Britta Nielsens udlevering til Danmark.

Fredag modtog han 458 nye dokumenter i sagen. Men der findes endnu mere materiale, og han undrer sig over, at han ikke har fået det.

- Jeg mener, at det er yderst utilfredsstillende, når det er Søik (Bagmandspolitiet, red.), der udvælger det materiale, man mener, der har betydning for straffesagen, siger Nima Nabipour.

Udleveringsaftalen gik på, at Britta Nielsen, der er tiltalt for svindel med offentlige midler, ville blive løsladt i Sydafrika, hvorefter hun frivilligt ville følges med danske betjente til København. Det skete også, og på dansk jord blev hun så anholdt.

Da der blev rejst tiltale i sagen, valgte anklagemyndigheden at henføre sagen under paragraf 88.

Paragraffen siger, at strafferammen i grove sager kan øges med 50 procent. Det betyder i denne sag, at strafferammen vil vokse fra 8 til 12 år.

Og det underliggende spørgsmål er, hvorvidt Nima Nabipour kunne have forhindret det, hvis der var blevet indgået en formel udleveringsaftale.

Derfor krævede han i sidste uge en redegørelse fra anklagemyndigheden om forløbet. Her havde han 24 punkter, som han ville have svar på.

Men tirsdag tordner han mod anklagemyndigheden og siger, at redegørelsen langtfra er god nok.

- 10 ud af 24 punkter er ikke blevet besvaret i sin helhed, siger han.

Anklagemyndigheden afviser dog forsvarerens påstand.

- Der er svaret på de ting, der skal svares på, siger anklager Lisbeth Jørgensen.

- Alt, der indgår i sagen, er det, der er relevant, tilføjer hun.

Det forventes, at dommeren kommer frem til en beslutning senere tirsdag.

Britta Nielsen erkendte på retssagens første dag at have overført offentlige midler til sig selv, da hun var ansat i Socialstyrelsen.

Hun husker dog ikke alle overførelserne specifikt. Derfor er der kun tale om en delvis tilståelse.

/ritzau/