Britta opgav frivilligt rettigheder i tvist om udlevering

Detaljerne i Britta Nielsens udlevering fra Sydafrika til Danmark bliver fredag lagt frem i Københavns Byret.

(ARKIV) Anna Britta Troelsgaard Nielsen leaves the court room at the Randburg Magistrate Court on November 8, 2018 in Johannesburg, South Africa. Københavns Byret tog mandag hul på afhøringen af Britta Nielsens kolleger i sagen, hvor den 65-årige kvinde er tiltalt for svindel med offentlige midler. Det skriver Ritzau, mandag den 25. november 2019.. (Foto: PHILL MAGAKOE/Ritzau Scanpix) Fold sammen
Læs mere
Foto: PHILL MAGAKOE

Britta Nielsen gav afkald på en række rettigheder, da hun i november sidste år skrev under på en udleveringsaftale, som hurtigt fik sat hende på et fly fra Sydafrika til Danmark.

Det er fredag kommet frem i Københavns Byret, hvor anklagemyndigheden fremlægger en række dokumenter om sagsbehandlingen mellem de danske og sydafrikanske myndigheder.

Anklager Lisbeth Jørgensen læser op fra aftalen, som er underskrevet af Britta Nielsen. Her er den såkaldte specialitetsregel også specifikt nævnt. Den betyder, at man alene kan blive retsforfulgt for det, der står i udleveringsbegæringen.

I aftalen skriver Britta Nielsen under på, at hun giver afkald på sine rettigheder, som man ellers ville have i en udleveringssag, og at hun er blevet gjort bekendt med specialitetsreglen og dermed er vidende om, at der kan komme yderligere anklager i Danmark.

7. november 2018 gav Rigsadvokaten grønt lys til, at man går videre med udleveringen. Dagen efter afholdes retsmødet i Sydafrika, hvor det besluttes, at Britta Nielsen kan udleveres. Hun rejser hjem, hvor hun bliver anholdt.

Få dage senere bliver hun fremstillet i grundlovsforhør ved Retten på Frederiksberg. Hun har siden da været frihedsberøvet.

Britta Nielsens forsvarer, Nima Nabipour, mener dog ikke, at Britta Nielsen er blevet vejledt godt nok.

Den tiltalte kvinde har tidligere fredag forklaret i retten, at hun hverken blev præsenteret for en sigtelse eller fik tolkebistand, da hun blev anholdt af politiet i Sydafrika. Hun fortalte, at det hele foregik »forjaget«, og at hun ikke »vidste, hvad der foregik«.

/ritzau/