Britta Nielsen hævede tocifret millionbeløb i kontanter fra Danske Bank

I 13 år hævede den svindelsigtede Britta Nielsen i gennemsnit 109.000 kr. om måneden i Danske Bank. Hendes månedsløn som kontorassistent var på 18.000 kr. efter skat.

Britta Nielsen havde en månedsløn på 18.000 kr. efter skat, men kunne alligevel hæve millioner i kontanter i Danske Bank. Her er hun fotograferet i retten i Johannesberg i Sydafrika, hvor hun blev anholdt i november 2018. Fold sammen
Læs mere
Foto: PHILL MAGAKOE

Danske Bank og Nordea kritiseres for at have ladet Britta Nielsen hæve millioner i kontanter og sende store summer til Sydafrika.

Det skriver TV 2, som har fået adgang til retsdokumenter i sagen mod den svindelsigtede Britta Nielsen.

»Nielsen (…) foretog kontanthævninger på over 17 millioner kroner fra sin Danske Bank-konto i perioden 2005 til 2017,« hedder det i retsdokumenterne.

Fordelt ud over de 13 år svarer det til, at hun har hævet cirka 109.000 kroner hver måned.

Britta Nielsen var også kunde hos Nordea, hvorfra hun via sin konto har overført 984.025,33 euro, svarende til 7,3 mio. kr., til sin konto hos First National Bank i Sydafrika.

Banker bør reagere

De usædvanlige kontanthævninger rejser en række spørgsmål, som også bankerne burde have stillet sig selv, mener Jakob Dedenroth Bernhoft, advokat og direktør i den uafhængige rådgivningsvirksomhed RevisorJura.

»Hvordan kan man som almindelig kontoransat i en styrelse have brug for 17 millioner kroner i kontanter? Altså, hvad skal man bruge de penge til?« siger Jakob Dedenroth Bernhoft til TV 2.

Han mener, at bankerne burde have reageret på så eksorbitant store hævninger af kontanter.

»Når man hæver så store beløb, er det en indikator på hvidvask,« siger han til TV 2.

Jacob Dedenroth Bernhoft, advokat

»Når man hæver så store beløb, er det en indikator på hvidvask.«


Bankerne er ifølge loven om hvidvask forpligtet til at orientere myndighederne, når der opstår mistanke om kriminalitet, f.eks. på grund af atypiske pengebevægelser, hvilket der var tale om i dette tilfælde, hvor kontohaveren var en kontorassistent med en månedsløn på 18.000 kr. efter skat.

»De skal med det samme spørge Britta Nielsen: »Hvad er baggrunden for, at du skal overføre så mange penge?« Der skal hun komme med en overbevisende og rigtig god forklaring, så banken siger, at det kan de godt forstå. Men gør hun ikke det, skal de gå til Bagmandspolitiet,« siger Jakob Dedenroth Bernhoft.

Danske Bank og Nordea må ikke kommentere den konkrete sag, og derfor vides det ikke, om bankerne har orienteret myndighederne. Bankerne risikerer bødestraf, hvis de på intet tidspunkt har orienteret myndighederne.

Britta Nielsen, der sidder varetægtsfængslet, er sigtet for at have svindlet sig til mindst 111 mio. kr. fra sin tidligere arbejdsplads Socialstyrelsen.