Britiske missiler dræbte danske soldater

Forsvarets auditørkorps fandt rester fra mindst tre britiske missiler efter kampen, som i september kostede to danske soldater livet. Britiske undersøgelser af den fatale fejltagelse er ikke afsluttede.

De to dræbte danske soldater blev fløjet hjem til Danmark i begyndelsen af oktober. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Fisker / Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det synes nu uden for nogen tvivl, at det var britiske varmesøgende missiler af typen Javelin, der i to omgange dræbte konstabel Thorbjørn O. Reese og konstabel Mikkel Keil Sørensen under en kamphandling ved Helmand floden i Øvre Gerehsk Valley, da natten var faldet på den 26. September.

Det fremgår af en redergørelse fra Forsvarets Auditørkorps.

De danske soldater befandt sig i compound, kaldet Golf Bravo 8-1, ved flodens nordvestlige bred, da den blev beskudt fra en trægrænse på et par hundrede meters afstand.

De to konstabler blev dræbt af nedslag i deres compound klokken 21.28 og klokken 22.23, og efterfølgende fandt undersøgerne rester af mindst tre missiler, som med 100 procents sikkerhed stammer fra britiske Javelin missiler. Fragmenter, der ved obduktionen blev fundet i en af de dræbte soldater, stammer ifølge politiets teknikere med stor sandsynlighed også fra et britisk missil.

Og endelig er forklaringer fra de britiske soldater om tidspunkterne for affyring af missiler sammenfaldende med nedslagene i den danske observationspost.

Inden de britiske soldater affyrede deres missiler, havde de spurgt og fået tilladelse til at beskyde Talebans stillinger inden for det danske operationsområde. Selv om danskerne selv havde givet tilladelsen, som må anses for at have været en medvirkende årsag til egenbeskydningen, så er der ikke noget at bebrejde danske soldater, skriver auditørerne i deres redegørelse. Danskerne var pressede, og briterne havde angivet en bestemt Taleban-stilling som deres mål.

»Under disse omstændigheder findes det danske personel ikke med nogen rimelighed at kunne have forudset, at beskydningen i stedet ville blive rettet mod den danske compound«, hedder det i rapporten.

Auditør Peter Otken offentliggør rapporten nu, selv om de britiske undersøgelser langt fra er færdige. Briterne overvejer stadig, om skal gennemføre, hvad der svarer til en dansk auditørundersøgelse, eller om ulykken skal behandles ved et ”Board of Inquiry”, som er en mere dybtgående undersøgelse og som kan vare mere end et år.

Under alle omstændigheder vil de danske auditører få de nødvendige oplysninger for at kunne afslutte den danske del af undersøgelsen. I tilfælde af et ”Board of Inquiry”, som har sigte på at identificere, hvorledes tilsvarende fejl kan undgås i fremtiden, vil det danske auditørkorps kunne få observatørstatus.