Britiske forskere i ny rapport: Det er »næsten sikkert«, at nye coronavarianter vil mutere

I en ny analyse kommer eksperter i den britiske regerings ekspertgruppe frem til, at en ny variant af coronavirussen »næsten med sikkerhed« vil kunne opstå. Det vurderes også, at den nuværende vaccine ikke vil virke over for den variant.

I en ny rapport kommer en gruppe britiske forskere frem til, at vi med sikkerhed vil se nye coronamutationer. Fold sammen
Læs mere
Foto: INA FASSBENDER/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er meget sandsynligt, at vi vil se nye varianter af coronavirussen.

Sådan lyder konklusionen i en ny analyse fra den britiske regerings officielle rådgivende gruppe. I rapporten vurderer de, at der er »stor sandsynlighed« for, at vi vil se nye varianter af coronavirussen.

Det skriver CNN.com.

Analysen er endnu ikke blevet fagfællebedømt – det vil sige, at andre forskere har tjekket rapportens videnskabelige redelighed – og rapporten er i et tidligt og teoretisk stadie, ligesom den ikke giver noget bevis for, at en sådan variant er iblandt os på nuværende tidspunkt.

Men konklusionerne er deprimerende læsning. For eksperterne beskriver ifølge CNN udryddelsen af virussen som »usandsynlig«, og at de har stor tillid til, at coronavirussen vil mutere til en variant, som vaccinen ikke nødvendigvis er effektiv imod. En såkaldt SARS-CoV-2-variant, som er den virus, der forårsager covid-19.

Det behøver dog ikke at se helt sort ud. Ekspertgruppen anbefaler, at myndighederne fortsætter med at reducere smitten af virus så meget som muligt for at undgå, at nye varianter – der er resistente over for vaccinen – opstår.

De fremhæver også, at der forskes i nye vacciner, der ikke kun har fokus på at undgå, at folk bliver syge eller skal indlægges, men også »fremkalder høje og holdbare niveauer af slimhindeimmunitet«.

Kan være brug for nye vacciner

Flere virksomheder, der udvikler vacciner, er allerede i gang med at forske i en vaccine, der er effektiv mod nye varianter af coronavirussen.

Rapporten er udgivet af Storbritanniens Advisory Group for Emergencies (SAGE) og har fokus på de langsigtede scenarier for udviklingen af nye coronamutationer. Men allerede tilbage i juli advarede SAGE mod, at nye »immunflugtvarianter« vil kunne dukke op.

Dengang skrev de, at »sandsynligheden for, at det sker, er ukendt, men at en variant af den type ville udgøre en betydelig risiko både i Storbritannien og internationalt«.

I rapporten skriver de ifølge CNN også, at nogle af de coronamutationer, vi har set i løbet af de seneste måneder, »viser en reduceret følsomhed over for vaccineerhvervet immunitet, selvom ingen ser ud til at slippe helt«.

Men de advarer om, at disse varianter dukkede op »før vaccination var udbredt«, og at de »efterhånden som vacciner bliver mere udbredt, øges overførselsfordelen ved en virus, der kan undgå immunerhvervet immunitet«.