Britisk par får erstatning for dansk fejlfængsling

Et ægtepar var fængslet i over tre måneder for at veksle falske kroner. Men mønterne viste sig at være ægte.

Arkivfoto. Et ægtepar var fængslet i over tre måneder for at veksle falske kroner. Men mønterne viste sig at være ægte. Fold sammen
Læs mere
Foto: Tom Baker

København. En britisk mand og hans kinesiske kone får samlet godt 100.000 kroner i erstatning for en fejlagtig varetægtsfængsling i Danmark.

Det har Københavns Byret onsdag afgjort.

Parret forsøgte i efteråret 2014 at veksle knap 300.000 kroner i kontanter i Danmarks Nationalbank. Men de blev anholdt på mistanken om, at mønterne var forfalskede.

Pengene viste sig senere at være ægte mønter fundet i skrot. Ægteparret havde da også forklaret, at de havde købt pengene af en kinesisk skrothandler.

Og derfor blev parret løsladt.

Mens kvinden, der i dag er 49 år, var varetægtsfængslet i halvanden måned, nåede hendes 57-årige mand at sidde i fængslet i tre måneder.

Ægteparret krævede 1,5 millioner kroner i erstatning for blandt andet de penge, som de ikke kunne tjene under varetægtsfængslingen.

Manden er antikvitetshandler og har angiveligt tabt penge på grund af alvorlige ridser i sit omdømme. Kvinden handler normalt med malerier, men det kunne hun af gode grunde ikke fra arresten i Danmark.

Den danske statskasse skal betale erstatningen til parret. Selv om beløbet er væsentligt mindre end de 1,5 millioner kroner, som parret har krævet, er kvindens advokat, Hugo Steinmetz, tilfreds med afgørelsen.

- Det er en sejr, at de er blevet tilkendt erstatning. På nogle områder kan det være svært at dokumentere, at man har tabt penge, siger Hugo Steinmetz.

Foruden tabt arbejdsfortjeneste har fængslingen ifølge parret medført udgifter til parkeringsbøder, hundepasning og børnepasning.

Det britisk-kinesiske par er bosat i Storbritannien med tre mindreårige børn. Parret har i forvejen fået erstatning for den tid, de var fængslet.

Advokat Hugo Steinmetz vil nu drøfte med sin klient, om afgørelsen fra Københavns Byret skal ankes, eller om sagen skal slutte her.

/ritzau/