Britisk Oscar til Niels Arden Oplev

Den dansk-svenske film "Mænd, der hader kvinder" har vundet Bafta-prisen for bedste ikke-engelsksprogede film.

Den danske instruktør Niels Arden Oplev har vundet BAFTA-prisen for filmatiseringen af Stieg Larsson-romanen "Mænd der hader Kvinder". Fold sammen
Læs mere
Foto: Heikki Saukkomaa
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den dansk-svenske publikumssucces "Mænd, der hader kvinder" instrueret af danske Niels Arden Oplev får den prestigefyldte britiske filmpris Bafta for "Bedste ikke-engelsksprogede film". Det oplyser det britiske film- og tv-akademi på sin hjemmeside.

Niels Arden Oplev deler prisen sammen med producer Søren Stærmose. Sammen kan de glæde sig over nu at være de stolte indehavere af prisen, der også kaldes for den britisk Oscar.

Filmen, der på engelsk er oversat til "The girl with the dragen tattoo", var ved aftenens prisuddeling repræsenteret i flere kategorier. Den var nemlig også nomineret til "Bedste manuskript" og Noomi Rapace, filmens kvindelige hovedrolleindehaver, var nomineret til kategorien "Bedste kvindelige hovedrolle".

"Mænd, der hader kvinder" er en filmatisering af den svenske forfatter Stieg Larssons første bog i Millenium-trilogien om journalisten Michael Blomkvist og hackeren Lisbeth Salander.

Ligesom bogen blev også filmen en kæmpe succes i Skandinavien. I de første tre uger i Danmark lå filmen nummer et på filmhitlisten, og den blev set af knap en million mennesker. Og det er da heller ikke den første pris, filmen modtager. Den vandt blandt andet i kategorierne "Bedste film" og "Publikumsprisen", da den svenske pendant til den danske Robert-pris, Guldbagge-prisen, blev uddelt.

I det små har filmen også tidligere gjort sig bemærket internationalt, da den vandt publikumsprisen for Bedste Spillefilm på Palm Springs International Film Festival. Men med aftenens Bafta-pris har "Mænd, der hader kvinder" nu for alvor sat sit aftryk på den internationale filmscene.

 /ritzau/

TV: Hør Arden Oplevs tårevædende takketale