Briterne holder i lange køer: »Det viser, hvad det er for et selvmål, Boris Johnson-regeringen har lavet«

Dagens overblik: Berlingske giver dig her et overblik over dagens vigtigste historier.

En helt særlig situation har skabt lange køer til benzintanke i Storbritannien. Fold sammen
Læs mere
Foto: PETER NICHOLLS
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til dagens nyhedsoverflyvning på en dag, hvor der er tysk valg, dansk deltagelse ved kokkekonkurrencen Bocuse d'Or, og Christiania fylder 50 år.

Men hvor du også kan læse, hvorfor de britiske bilister holder i kø. Hvilken dansker, der har fået rollen i en ny stor Hollywoodfilm. Og hvorfor »omfang og kvalitet« er truet på det nye supersygehus i Nordsjælland.

Hvis du allerede er blevet træt i øjnene, kan du sætte Berlingskes Morgenpost på højttalerne i stedet:

Hvis du derimod har gnedet søvnen ud af gluggerne, så læs her et udpluk af de store nyheder denne morgen.

»Horribelt«: Nye sparekrav rammer supersygehus i Nordsjælland

Vi lægger ud her hos Berlingske, der kan berette, at det pressede supersygehusprojekt i Nordsjælland nu er truet af nye sparekrav for at få økonomien til at hænge sammen. Det kan gå ud over »omfang og kvalitet«.

Det er ikke første gang, at Region Hovedstaden har været nødt til at skære voldsomt ned på antallet af senge og behandlingsrum, fordi udgifterne stiger kraftigt – og flere besparelser kan nu være på vej.

Det fremgår ifølge Berlingske af en orientering til politikerne i Region Hovedstaden, hvor administrationen bebuder, at der snart vil blive fremlagt et »fornyet« og »udbygget« besparelseskatalog med »væsentlige tilpasningsmuligheder«.

Formålet er at sikre, at byggeriet kan gennemføres, hedder det. Oplysningerne vækker opsigt på Christiansborg, hvor der lyder kritik af de hyppige sparerunder i supersygehusprojekter.
Læs hele historien her.

Briterne hamstrer benzin - Brexit får skylden

Vi iler videre til nyhedsmediet B.T., der kan fortælle, at briterne holder i lange køer i forsøget på at få benzin i tanken. En konsekvens af, at olieselskabet BP har måttet lukke midlertidigt nogle af deres tankstationer, fordi der ikke er mere benzin i pumperne. Det samme gør sig gældende for nogle Shell- og Esso-stationer.

Årsagen er, at en tusindvis af de chauffører, der før i tiden fragtede benzinen rundt har forladt Storbritannien i kølvandet på Brexit. Ifølge B.T.'s korrespondent Jakob Illeborg er det efter Brexit blevet sværere for særligt folk med lavt betalte job at få opholdstilladelse efter brexit.

Derfor har ikke mindst mange østeuropæiske chauffører nu pakket kufferten og sagt: »Goodbye«.

»Det viser, hvad det er for et selvmål, Boris Johnson-regeringen har lavet. Man ligger, som man har redt, og nu bider det,« siger Jakob Illeborg.

Læs hele historien her.

Danskerne skylder staten 142 milliarder – men det kunne måske være undgået

Tilbage hos Berlingske – denne gang i den økonomiske afdeling – kan man læse historien om, at danskernes gæld til det offentlige er skudt i vejret i de senere år, som nu lyder på 142 milliarder kroner.

Men staten kunne måske have stoppet den store vækst i gælden.

I september 2015 gav daværende skatteminister Karsten Lauritzen (V) dødsstødet til Skats splinternye inddrivelsessystem, EFI (Et fælles Inddrivelsessystem), som det havde taget syv til otte år at udvikle, og som automatisk skulle inddrive gæld fra hundredvis af offentlige kreditorer

Men sådan behøvede det ikke at være gået. Tværtimod. Hvis blot Skat ville have lyttet til et forslag fra EFI-leverandøren KMD, kunne centrale af inddrivelsen være videreført – trods beslutningen om at lukke EFI.

Læs hele historien her.

Dansker scorer stor rolle i ny hollwoodfilm

Ekstra Bladet kan fortælle, at den danske stjerneskuespiller Pilou Asbæk skal spille en central rolle i en ny stor Hollywood-film.

Det er Stephen Kings roman 'Salem's Lot' fra 1979, der nu skal filmatiseres med den danske skuespiller i rollen som Richard Straker, der er ven af vampyren Kurt Barlow, som hærger en landsby.

»Jeg er vanvittig taknemmelig og stolt. Det siger sig selv. At få lov til at spille en karakter i et Stephen King-univers er altid meget specielt. Og dette er ingen undtagelse,« siger han til Ekstra Bladet.

Den danske skuespille fortæller videre, at han havde svoret, at han aldrig ville spille vampyr, men også »at man vel har et standpunkt til man tager et nyt«.

Læs hele historien her.

Vi slutter dagens nyhedsoverblik hos Berlingske, der var med, da Jes Dorph-Petersen gav sit første offentlige foredrag om den #metoo-sag, der har sendt ham ud i kulden.

Berlingskes journlister Michael Ahlsen og Pernille Dreyer beskriver, hvordan Jes Dorp-Petersen sad i en værftshal i Helsingør, hvor der var pladser til væsentligt flere tilhørere, end der var mødt op.

Og at han fremstod »ensom på scenen, vred og afmægtig og vel mest af alt en lidt træt skikkelse, der kæmpede for sin karriere og for sit eftermæle, og som har gjort det i snart et år.«

Samtidig løfter journalisterne noget af sløret for, hvad den kommende dokumentar om #metoo-sager på TV 2 i den periode, hvor Jes Dorph-Petersen var ansat.

Læs hele historien her.

Det sker i dag

  • Tysk valg: Der er valg til det tyske parlament, Forbundsdagen. Uanset udfaldet skal tyskerne have ny forbundskansler, idet Angela Merkel, der har været kansler siden 2005, ikke genopstiller. Læs i den forbindelse Poul Høis portræt af Olaf Scholz her.
  • Christiania fylder 50: Fristaden Christiania bliver officielt grundlagt på det område, hvor den tidligere Bådsmandsstræde Kaserne på Christianshavn lå. De seneste måneder forud har en blandet gruppe af hippier, slumstormere, kunstnere og hjemløse bosat sig i de gamle militærbygninger på området.
  • Efterskolernes Dag: Sidste søndag i september er hvert år Efterskolernes Dag. Efterskoler over hele landet deltager i dagen, hvor der er åbent hus mellem klokken 13.00 og 17.00.
  • Ryder Cup i golf: Europa og USA kæmper om det prestigefyldte trofæ over tre dage – og i dag bliver det hele afgjort. Der spilles i Haven, Wisconsin i USA.

Coronaoverblik

Lige inden vi runder af for dagens overblik, får du hermed dagens coronatal: