Brigadegeneral bliver ny forsvarschef

Brigadegeneral Peter Bartram er ny forsvarschef. Det har statsministeren netop oplyst på sit pressemøde.

Brigadegeneral Peter Bartram bliver ny forsvarschef og dermed øverste militære chef i Danmark og rådgiver for forsvarsministeren. Bartram kommer fra hæren. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nils Rosenvold
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Brigadegeneral Peter Bartram er ny chef for det danske forsvar. Det har statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) netop oplyst på sit ugentlige pressemøde. Den nye forsvarschef bliver præsenteret nærmere af forsvarsministeren senere tirsdag.

Peter Bartram kommer fra hæren og har desuden været ansvarlig for uddannelsen af de danske soldater, der sendes til Helmand i Afghanistan.

Forsvarsministeriet modtog i alt 21 ansøgninger til jobbet som ny forsvarschef, der havde ansøgningsfrist for præcis en måned siden.

Posten blev ledig allerede 2. januar 2012, fordi den afgående forsvarschef, Knud Bartels, der først senere på året skulle til NATO som formand for alliancens militærkomité, før tid afløste den forhenværende formand, italieneren Giampaolo Di Paola, der blev udnævnt som forsvarsminister i Mario Montis regering allerede i november 2011.

Søgte civile ledere

Forsvarsministeriet tog en ny metode i brug i eftersøgningen på den ny forsvarschef. I en stillingsannonce, der blev slået op i flere dagblade, søgte ministeriet efter en ny forsvarschef, der ikke nødvendigvis behøvede at have stjerner på skuldrene.

Kravet var dog, at den ny forsvarschef skulle have militær erfaring, kendskab til ledelse på højt niveau og have deltaget i internationale opgaver.

Der er lagt op til krævende opgaver for den nye forsvarschef. Der skal blandt andet spares 15 procent på budgettet, som ifølge forsvaret kan komme til at koste 2.000 ud ad de i alt 24.000 stillinger.

Den nuværende forsvarschef, Knud Bartels, blev i 2009 også valgt blandt 21 ansøgere til posten. Han kom da fra en stilling som Danmarks militære repræsentant i NATO, og han skal altså nu tilbage til Bruxelles.

Det er dog ikke gået lige let for alle forsvarschefer. I 2009 måtte daværende forsvarschef Tim Sloth Jørgensen gå af efter den såkaldte »Jægerbogsag«, der svækkede offentlighedens tillid til forsvaret.

Det er et ansættelsesudvalg, der har udpeget den ny forsvarschef, som også er blevet testet af et konsulentfirma.