Brian M: Jeg var gået ind i spionsagen

Mistanken om en hidtil ukendt dansk spion kan og bør undersøges af Justitsministeriet, mener tidligere justitsminister, der var gået

Foto: Keld Navntoft

Tidligere justitsminister Brian Mikkelsen (K) går i rette med sin efterfølger Morten Bødskov (S), der ikke mener, at Justitsministeriet her og nu har mulighed for at tjekke en påstand om en eventuel dansk spion i det amerikanske Rosenholz-arkiv. Ifølge Brian Mikkelsen kan og bør Justitsministeriet straks tage affære.

- Hvis det var sket i den tid, jeg var justitsminister, så havde jeg straks bedt PET om at undersøge sagen. Jeg havde også bedt PET eller Justitsministeriet om at gå til amerikanerne for at få adgang til arkivet, fordi det udgør jo også en potentiel sikkerhedsrisiko for Danmark, hvis der er en offentlig kendt person, som kan blive udsat for afpresning, fordi han har medvirket til spionage for et østblokland. Så det er klart en meget betændt sikkerhedssag, som udgør en risiko, så det er noget, man sagtens kan spørge amerikanerne om, siger Brian Mikkelsen.

Morten Bødskov opfordrer ligesom statsminister Helle Thorning-Schmidt

(S) koldkrigshistoriker Thomas Friis Wegener fra Syddansk Universitet til at henvende sig til politiet med sin mistanke om en hidtil ukendt dansk topspion.

- Jeg har ingen mulighed for, på den baggrund jeg har nu, at henvende mig til amerikanerne eller andre. Hvis man som historiker har viden, som man mener, at politiet bør have, så leverer man det til politiet, har Morten Bødskov sagt til DR Nyheder.

Brian Mikkelsen mener, at Danmarks gode forhold til de amerikanske myndigheder vil sikre adgang til arkivet.

- Jeg kender ikke den konkrete sag, men med den erfaring jeg har med efterretningssamarbejde med amerikanerne, så vil jeg tro, at vi vil få et ja, siger han.

Andre lande har hentet betydeligt flere oplysninger ud af Rosenholz-arkivet end Danmark. Brian Mikkelsen handlede ikke selv, da han var justitsminister fra 2008-2010.

- Det var slet ikke på tale på det tidspunkt. Der var ikke nogen, der var fremme med nogen mistanke om nogen konkrete personer på baggrund af arkivet. Hvis der havde været det, havde jeg bedt om de oplysninger, siger Brian Mikkelsen, der samtidig fortæller, at han ikke har kendskab til identiteten på den påståede spion.