Bredt flertal bakker op om samråd i Radio24syv-sag: »Det er foregået i ministerens butik, og derfor er det hende, der har ansvaret«

Også Dansk Folkeparti kræver nu at få endevendt det opsigtsvækkende forløb om radioudbuddet, der førte til Radio24syvs lukning. Bredt flertal bakker op om at kalde kulturministeren i samråd. Socialdemokratiet afviser politisk indblanding.

 
Siden Radio24syv sendte for sidste gang er diskussionerne om radiokanalens lukning stadig i gang. Få et overblik her. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det bliver nu med opbakning fra over 90 mandater i Folketinget, at kulturminister Joy Mogensen (S) kaldes i samråd i sagen om lukningen af Radio24syv.

Samrådet er indkaldt af Venstre og de Radikale på baggrund af en artikel i Berlingske, som beskrev, hvordan embedsmænd havde foretaget de oprindelige vurderinger og bedømmelser, som blev brugt til at udnævne Loud som vinder af udbudskonkurrencen.

Store dele af Folketinget bakker op om nødvendigheden af samrådet.

Dansk Folkeparti har hidtil været tilbageholdende med at kritisere forløbet, men partiet ser store problemer i sagen og bakker derfor også op om at få endevendt sagen.

»Der er mange partier, som bakker op om dette samråd, og det skal ministeren betragte med stor alvor. Hun skal aflevere alt, hvad Folketinget beder om. Det er foregået i ministerens butik, og derfor er det hende, der har ansvaret for processen,« siger Morten Messerschmidt, der er medlem af partiets ledelse og udtaler sig på vegne af Dansk Folkeparti om sagen.

Henrik Dahl (LA), medieordfører

»De har gemt sig bag en vognborg, hvor de har lukket sig om sig selv og ikke vil løbes over ende af indianerne.«


Berlingske beskrev søndag, at det uafhængige Radio- og TV-nævn stort set blot har godkendt en evalueringsrapport, der i sin pointgivning udråbte Loud som vinder af radioudbuddet om Danmarks nye kulturkanal på DAB.

Evalueringsrapporten var udarbejdet af embedsværket under kulturministeren, der agerede sekretariat for nævnet. De nye oplysninger fik eksperter til at stille spørgsmål ved armslængden og udtale, at det »reelt var embedsmænd, der udnævnte Radio Loud som vinder« og altså ikke det ellers uafhængige Radio- og TV-nævn, som formelt stod bag afgørelsen.

»Nu er det kommet frem, at det reelt er et sekretariat under kulturministeren, som har truffet denne afgørelse, og det ser bekymrende ud,« siger Morten Messerschmidt og tilføjer:

»Derfor er vi nødt til at få endevendt det hele. Nævnets beslutninger skal være uafhængige, men på baggrund af blandt andet de nye oplysninger kan man desværre sætte spørgsmålstegn ved uafhængigheden.«

Formand for Radio- og TV-nævnet Caroline Heide-Jørgensen, har »helt og aldeles« afvist politisk indblanding.

Kulturminister Joy Mogensen har udtalt, at hun »respekterer« armslængdeprincippet.

Besynderlig proces

Det Konservative Folkeparti meddeler, at partiet bakker op om samrådet for at få boret forløbet ud.

Liberal Alliances medieordfører, Henrik Dahl, forklarer, at han vil have svar på, hvordan ministeren forholder sig til, at nævnet til punkt og prikke har fulgt embedsmændenes indstilling:

»Vi er mange på Christiansborg, som synes, at det har været en højst besynderlig proces. Der er brugt over en kvart milliard af borgernes penge på dette her. Jeg spørger stadig mig selv, om embedsmændene er habile i sagen.«

Det samme gør Nye Borgerliges medieordfører, Lars Boje Mathiesen:

»Vi skal simpelthen have forklaret under ministeransvar, hvilken rolle Kulturministeriet har spillet, og om der har været ført hånd.«

Svaret på kritikken har været, at det er helt normal praksis, at embedsværket laver arbejdet, og at det så bliver godkendt af et nævn?

»Hvis det er helt normalt, må vi have en diskussion af, hvad nævnene er værd. Armslængde skal ikke være et pseudobegreb, som man bare kan tage frem af skuffen. Det er dårligt for demokratiet.«

I indkaldelsen til samrådet står der, at kulturminister Joy Mogensen skal svare på, »hvilke drøftelser der har været henholdsvis internt i ministeriet og internt i regeringen om udbudsprocessen både før og efter, udbuddet blev afgjort«.

Der var tavs demonstration for Radio24syv foran Kulturministeriet i efteråret, før medieordførere mødtes for at tale med kulturministeren om de klager, der er modtaget over behandlingen af ansøgninger til DAB-udbuddet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Christian Vilmann.

Enhedslistens medieordfører, Søren Søndergaard, bakker op om samrådet som et af flere redskaber til at få sagen opklaret.

»Hvis der har været urent trav, så kommer det nok ikke frem på et samråd, men et samråd kan være en god måde at få oplysninger frem i lyset. Vi skal have så mange informationer som muligt, så vi undgår, at det sker igen,« siger han.

Dialog er mørkelagt

Ifølge Berlingskes oplysninger havde Radio- og TV-nævnet ikke behandlet substansen i indstillingen før det afgørende møde i nævnet 22. oktober 2019 – selve dagen, hvor Loud blev udnævnt som vinder.

Berlingske har spurgt den nuværende formand, Caroline Heide-Jørgensen, om hun ikke burde have været med til at udarbejde indstillingen fra embedsværket, inden den blev sendt til nævnet. Caroline Heide-Jørgensen kaldte det i et skriftligt svar for »helt normal procedure, at sekretariatet udarbejder materiale og indstillinger, som nævnet substansbehandler«.

Tidligere i denne uge kritiserede forhenværende mangeårig formand for Radio- og TV-nævnet Christian Scherfig dog, at den nuværende formand for det uafhængige nævn ikke havde været dybere involveret i udarbejdelsen af indstillingen fra embedsværket forud for det afgørende møde, og at nævnet samlet set havde meget kort tid til at behandle sagen.

 
Siden Radio24syv sendte for sidste gang i november er diskussionerne om radiokanalens lukning stadig i gang. Få et overblik her. Fold sammen
Læs mere

Nævnet fik indstillingen fra embedsværket 18. oktober 2019 og holdt eneste møde om sagen fire dage senere, hvor det afgjorde udbuddet på baggrund af indstillingen. Det er uklart, hvor lang tid nævnet brugte på at behandle sagen den dag, men der var i hvert fald 11 andre mødepunkter på dagsordenen.

Christian Scherfig kaldte det et »svigt«, at nævnet ikke havde tilrettelagt et forløb, hvor medlemmerne kunne bruge mere tid på sagen, og han mente, at nævnet havde ageret »gummistempel« i sagen.

Den nuværende formand for Radio- og TV-nævnet, Caroline Heide-Jørgensen, svarede på kritikken i en mail:

»Det er normal praksis, at nævnet modtager indstillinger fra sekretariatet. Det er også almindelig praksis, at der er en løbende dialog mellem sekretariatet og nævnets formand mellem nævnsmøderne og i forbindelse med forberedelsen af sager, hvilket også har været tilfældet i denne sag,« skrev hun i en e-mail til Berlingske.

Offentligheden får dog ikke umiddelbart noget indblik i, hvilken dialog formand for Radio- og TV-nævnet Caroline Heide-Jørgensen har haft med sekretariatet bag Radio- og TV-nævnet. Berlingske har bedt om aktindsigt i dialogen mellem formanden og nævnets sekretariat, men nævnet har givet afslag på denne anmodning.

Berlingske har ligeledes bedt Caroline Heide-Jørgensen egenhændigt uddybe, hvad dialogen handler om, men det afviser hun.

Henrik Dahl (LA) mener, at dette underbygger behovet for et samråd:

»De har gemt sig bag en vognborg, hvor de har lukket sig om sig selv og ikke vil løbes over ende af indianerne. Derfor bliver vi også nødt til at få svar på spørgsmålene i et samråd.«

Socialdemokratiets medieordfører, Jesper Petersen, hilser de mange spørgsmål fra partierne velkommen.

»Lad mig slå fast. Der er ikke sket politisk indblanding i denne afgørelse, der er truffet af Radio- og TV-nævnet efter de samme regler, som Radio24syv tidligere er blevet støttet under. Når det er sagt, er det fuldstændig legitimt for Folketinget at stille spørgsmål vedrørende processen og Radio- og TV-nævnets arbejde. De spørgsmål skal Folketinget selvfølgelig have svar på.«

Kultur- og kirkeminister Joy Mogensen skal i samråd og redegøre for forløbet om det radioudbud, som førte til Radio24syvs lukning og Louds opståen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix.