Brandvæsenet melder om »syndflod« i Nexø

Bornholm var ramt af et kraftigt regnvejr natten til søndag, og særligt i og omkring Nexø skabte vandmasserne store problemer.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Brandvæsenet og Beredskabsstyrelsen har haft en travl nat på Bornholm, som natten til søndag har været ramt af et kraftigt regnvejr.

Særligt omkring byen Nexø på østkysten gav de store vandmasser mange problemer, fortæller Kim Riis, der er indsatsleder ved Bornholms Brandvæsen.

»Der har været rigtig, rigtig travlt i og omkring Nexø. Der er løbet meget vand ind i en hel husrække, som har fået kælderen fyldt med vand, helt op til loftet i de højloftede kældre. Der kom nærmest en syndflod, som løb fra hus til hus gennem haverne,« siger han.

Brandvæsenet kunne ikke gøre meget for at stoppe vandet, fordi der ganske enkelt var for meget af det, fortsætter indsatslederen.

»Vi har uddelt sandsække de steder, hvor man kunne lede vandet væk. Men der var steder, hvor der var så meget vand, at man ikke kunne stille noget op. Beredskabsstyrelsen har pumpet vand væk efterfølgende,« forklarer han.

Regnen betød også, at indbyggerne i Nexø var uden elektricitet i omkring en time, da brandvæsenet besluttede sig for at slukke for den transformerstation, der forsyner hele byen med el. Det skyldes, at der var meget vand omkring stationen, som truede med at trænge ind. Også her måtte Beredskabsstyrelsen træde til og pumpe vandet væk.

Også på de små veje i og omkring Nexø har regnen skabt udfordringer, men nu kan bornholmerne begive sig ud i trafikken igen, siger Kim Riis:

»Man kunne ikke se, hvor vejene var. Men nu er vandet ved at være væk de fleste steder, der er dog stadig en masse kældre, der skal tømmes.«

DMI forklarede søndag morgen, at vejrtjenesten stadig afventer svar på, om der er dele af landet, der har været ramt af skybrud. Et skybrud indtræffer ifølge meteorologerne, når der falder mindst 15 millimeter vand på en halv time.