Brandvæsenet angrebet af unge nytårsnat

Påsatte brande og overfald på brandfolk prægede nytårsnat. I alt 58 kom til skade med fyrværkeri.

Der blev nytårsnat registreret 11 alvorlige øjenskader. Overlæge ved øjenklinikken på Rigshospitalet, John Thygesen, foreslår nu, at man ændrer batteriernes form og giver dem en længere lunte. Foto: Brian Bergmann Fold sammen
Læs mere

Adskillige påsatte brande i affaldscontainere og bål på gaden var med til at give Københavns Brandvæsen en usædvanlig travl nytårsnat med 40 flere køreture end sidste år, fortæller Ove Holm Jensen, vagthavende brandinspektør ved Københavns Brandvæsen. Også Falck har rapporteret om en stigning i antallet af påsatte brande. De måtte af sted 86 gange.

Flere steder i landet blev brandfolkene angrebet, når de forsøgte at komme til at slukke ilden. Det skete blandt andet i Århus og Slagelse, men også en af Københavns Brandvæsens vogne blev angrebet af en gruppe unge mennesker på Istegade i nat. De slyngede en brændende container ind mod fronten af vognen, og mens bilen bakkede for at komme væk, smed de unge et jernrør og andet kasteskyts efter dem.

»Udrykningsblinket på vognen blev smadret, men der var ingen, der kom noget til,« fortæller Ove Holm Jensen.

Under politiekskorte kunne Københavns Brandvæsen vende tilbage og slukke branden uden problemer.

Alvorlige øjenskader
Nattens store fyrværkeribrag resulterede også i år i ulykker. Således blev der registreret 11 alvorlige øjenskader i nat. En af dem skete i København, hvor en mand kom til skade på Jagtvej ved at stå lænet ind over et såkaldt batteri, der sender flere små raketter af sted. Netop batterierne var involveret i flere af fyrværkeriulykkerne i nat, og det får overlæge ved øjenklinikken på Rigshospitalet, John Thygesen til at foreslå, at man ændrer batteriernes form og for eksempel giver dem en længere lunte. Overlægen, der står bag opgørelsen over nattens øjenulykker, er imidlertid tilfreds med statistikken, selv om det er to ulykker mere i forhold til sidste år. Det er nemlig ikke mange år siden, at antallet af ulykker var oppe på 42. Nytårsdag blev der dog tilføjet endnu en ulykke til statistikken, da en 12-årig dreng på Frederiksberg fik en raket i hovedet. Drengen blev voldsomt forbrændt i ansigtet og blev kørt til Rigshospitalets traumecenter.

Falck og Københavns Brandvæsen oplyser, at der i alt er blevet registreret 58 ulykker med fyrværkeri nytårsnat.

Københavns Politi vurderer nytårsnat, som en travl men fredelig nat.

»Det har været en relativ rolig nat med en masse opgaver i småtingsafdelingen, sådan som det er, når der er mange mennesker på gaden,« fortæller Michael Schou, central vagtleder for Københavns Politi.

Nytårsdag måtte Forsvarets ammunitionsryddere til gengæld i aktion, da der blev fundet en ueksploderet chrysantemumbombe under en bil parkeret på Heimdalsgade på Nørrebro.

»Sikkerhedsafstanden for krysantimumbomber er normalt 150 meter i alle retninger. Hvis en sådan springer i nærheden af mennesker, kan de blive slået ihjel,« fortæller Michael Schou, som vurderer, at der er tale om et uheld og ikke et attentatforsøg.

Heimdalsgade blev midlertidigt afspærret, mens bombeeksperterne arbejdede med at placere bomben i en særlig bombebrønd, hvorefter bomben blev transporteret til Forsvarets kaserne i Dragør, hvor den vil blive detoneret under sikre forhold.