Brandstiftelse: 33-årig mand sigtet for forsøg på mordbrand

En 33-årig formodet brandstifter blev på et lukket grundlovsmøde sigtet efter en af straffelovens allermest alvorlige bestemmelser, nemlig mordbrand. Bliver manden tiltalt og kendt skyldig er strafferammen op til fængsel på livstid.

Tirsdag anholdte politiet en 33-årig mand, som mistænkes at stå bag 23 brande i løbet af efteråret i og omkring den nordjyske by Fjerritslev. En 89-årig kvinde var nær brændt inde i sit stråtægte hus og her ses politiets teknikere på brandstedet. Den 33-årig sigtes for mordbrand i netop dette brandtilfælde. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Dagen efter Nordjyllands Politi udsendte overvågningsmateriale af en kraftig mand iført cowboybukser og træsko uden hælkap, blev en 33-årig mand tirsdag anholdt. Politiet mistænker, at den 33-årige står bag 23 brande i nærheden af Fjerritslev i Nordjylland.

På et lukket retsmøde ved Retten i Hjørring i dag blev manden sigtet for 23 forhold. 22 forhold gik på det, specialanklager Kim Kristensen kalder »almindelige forsætlige brandstiftelse«, mens det sidste forhold drejer sig om den sjældent anvendte paragraf 180, der handler om forsøg på mordbrand i et hus, hvor en ældre enlig kvinde boede. Manden nægter sig skyldig og har gennem sin forsvarer kæret kendelsen til Landsretten.

»Det er alvorlige forhold, hvor vi mener, at manden måtte have vidst, at en beboerer var hjemme i huset, og at der dermed var fare for menneskeliv. For det første foregik brandstiftelsen om aftenen, og for det andet var der tale om en helårsbeboelse,« siger specialanklager Kim Kristensen.

Ifølge sigtelsen satte han ild til huset omkring kl. 22.20 den 19. november »under sådanne omstændigheder, at han indså, at beboeren blev udsat for overhængende livsfare«. Det er sjældent, at Straffelovens paragraf 180 kommer i anvendelse, men det er, med anklageres ord, også tale om »alvorlige forhold«.

Den 89-årie kvindelige beboer i huset ringede op til et familiemedlem om aftenen, fordi hun syntes, at der var noget mærkeligt med huset. Da familien ankom til stedet, var taget omspændt af flammer. Kvinden, der bruger rollator, blev hjulpet ud af huset og slap uskadt. Huset endte med at nedbrænde.

De mange brande hen over efteråret har vakt stor ængstelse og nervøsitet i og omkring Fjerritslev. Så meget, at borgmesteren i Jammerbugt Kommune ifølge Jyllands-Posten to gange har foreslået politiet, at man skulle oprette private vagtværn.

Seriebrandene i Fjerritslev opstod kort efter, Svinkløv Badehotel nær Fjerritslev nedbrændte i slutningen af september.