Branding-ekspert: Røde Kors skal handle hurtigt

Hvis Røde Kors ikke hurtigt får rettet op på sit image efter sagen med Jørgen Poulsen, kan det få alvorlige konsekvenser.

Foto: Claus Bjørn Larsen/Scanpix

Professor Majken Schultz fra Copenhagen Business School, har igennem længere tid arbejdet med corporate branding og hun mener, at Røde Kors skal handle hurtigt og melde klart ud, hvad de helt præcist har aftalt med Jørgen Poulsen:

- Stemningen bliver hurtigt pisket op, så det er utrolig centralt for ham selv og Røde Kors at få kommunikeret det faktiske udgangspunkt. Hvad var aftalen, og hvad var præmissen?

Hun forklarer videre, at det kan blive meget afgørende for Røde Kors, hvordan de selv reagerer. Især fordi medierne pisker sagen lidt for stort op:

- Når sådan en sag kommer op, så har vi set eksempler på, at hvis ikke virksomhederne er meget klare og vedkommende i deres kommunikation, så kan sagen løbe helt af sporet, og så kan den lave stor skade for Røde Kors, siger Majken Schultz.

- Det, man bare skal huske, er, at folk har en naiv forestilling om, at man i en velgørenhedsorganisation ikke arbejder professionelt. Der opstår altså en ideologisk forestilling om, at folk, der arbejder i sådan en velgørenhedsorganisation, ikke skal have en ordentlig løn og ordentlige ansættelsesforhold. Selvfølgelig skal de det,« siger hun.

Hun understreger dog, at velgørende organisationer som Røde Kors er klart mere sårbare end erhvervsvirksomheder, og at det især gælder, når det kommer til spørgsmål som eksempelvis en fratrædelsesordning:

- Det er klart, at velgørende organisationer er mere sårbare over for alle mulige typer af uregelmæssigheder. De skal være endnu mere præcise og omhyggelige til klart at kommunikere, når det bl.a. handler om ledelsens løn, rejser osv. Her vil folk ofte, og med fuld rette, spørge: Går vores støttepenge nu også til det formål?

Majken Schultz mener, at sagen kan ramme Røde Kors ekstra hårdt, fordi folk bare kan vælge at donere penge til andre velgørende organisationer, hvis Røde Kors' ry bliver for blakket.