Brandfolk angrebet med fyrværkeri: »Fuldstændig vanvittigt«

Unge angreb natten til lørdag brandfolk, der var ved at slukke en bilbrand i Brøndby, med sten og fyrværkeri. Det skal straffes hårdt, mener Politiforbundets formand Claus Oxfeldt. Men operationschef Tim Ole Simonsen fra Hovedstadens Beredskab vil hellere satse på forebyggelse end mere politi.

Flere gange inden for de seneste måneder – senest natten til lørdag – er brandfolk fra Hovedstadens Beredskab blevet angrebet af unge med sten og fyrværkeri. Arkivfoto: Ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Så skete det igen. Natten til lørdag blev brandfolk fra Hovedstadens Beredskab, der var rykket ud til en bilbrand i Brøndby, angrebet af unge, der kastede med sten og fyrværkeri.

Og selv om den slags ifølge operationschef Tim Ole Simonsen ikke ligefrem er hverdagskost, er det på ingen måde første gang, at redningsfolk bliver angrebet med stenkast og nytårskrudt. Ikke mindst nytårsnat gik det voldsomt for sig, da redningsfolk i både Nordvest, på Vesterbro og i Albertslund blev angrebet med fyrværkeri, mens de var i gang med at slukke brande. På landsplan blev der ifølge Danske Beredskaber, der repræsenterer 24 kommunale beredskaber, registeret 11 tilfælde af fyrværkeri mod brandfolk.

Det har bl.a. fået den socialdemokratiske politiker Lars Aslan Rasmussen til at skrive til justitsminister Søren Pape Poulsen (K) og efterlyse mere politi til at beskytte redningsfolkene.

Men det er ikke nødvendigvis mere politi, der skal til, mener Tim Ole Simonsen.

»Lige når tingene sker, er det selvfølgelig rart at have politiet med os derude. Men vores erfaring er, at det her er et problem på lige fod med andre ungdomsproblemer – hærværk og andre utryghedsskabende ting i lokalområdet – og derfor er det vores overbevisning, at det, der grundlæggende løser problemet, er de forebyggelsesindsatser, som kommunerne blandt andet gennem SSP-samarbejdet i forvejen har ude i lokalområderne,« siger han.

»Fuldstændig vanvittigt«

Trods de seneste episoder anser Tim Ole Simonsen ikke problemet med unges angreb og chikane mod redningsfolk for voldsomt stort.

»Nu har vi lige haft nogle oplevelser, men ellers er det år siden, at vi har oplevet noget tilsvarende. Vores erfaring er, at det især opstår i forbindelse med helligdage eller skoleferie, hvor klubberne er lukkede. Det er udslag af kedsomhed. Eller der kan have været en hændelse, et klubhus er blevet lukket, eller politiet har taget et par gutter for et eller andet, der har initieret det. Og hvis der ikke bliver grebet ind, kan det godt eskalere,« siger han.

»Det er klart, at når der sker sådan noget som i nat, er det da noget, vi skal se på de kommende dage. Men vi har ikke boligområder, som vi ikke kommer i. Man kan godt få indtryk af det modsatte – men vi har ingen steder, hvor vi ikke bare kører ind med ambulancer og brandbiler.«

Claus Oxfeldt, formand for Politiforbundet, finder det »fuldstændig vanvittigt«, at redningsarbejdere angribes, mens de udfører deres arbejde, og i nogle tilfælde helt forhindres i at komme frem.

»Et er, at nogle kan have et anstrengt forhold til politiet. Det er, hvad det er. Men at man vil forhindre brandvæsenet, hvis eneste opgave er at redde folk, i at udføre deres arbejde, det er helt hul i hovedet. Det skal straffes, og det skal straffes hårdt,« siger han.

Gode ambassadører

En af de forebyggende indsatser, der har vist sig effektiv, er ifølge Tim Ole Simonsen de projekter, hvor unge i 13-18 års alderen fra udsatte boligområder får tilbudt at uddanne sig til brandkadetter. De unge kommer blandt andet i praktik på en brandstation og undervises i brandslukning og førstehjælp.

»Vi har en rigtig god kontakt med de unge, og selv om dem, vi får ind som brandkadetter, måske ikke lige er dem, der laver ballade, så kender de dem og taler samme ungdomssprog. På den måde får vi nogle rigtigt gode ambassadører ude i boligområderne, som kan fortælle, at brandfolk ikke er nogle idioter, men faktisk er her for at hjælpe,« siger han.

Selv om det selvsagt er et fåtal, der bliver brandkadetter, har de faktisk ganske stor gennemslagskraft i boligområderne, siger Tim Ole Simonsen.

»Vi deltager også sammen med vores brandkadetter f.eks. i en sommerfest i Tingbjerg eller en kulturdag i Mjølnerparken, hvor vi kommer med vores brandbiler, så folk kan se, hvad det er for mennesker, der er inde i de biler.«