Branchen har tigget og bedt: Snart forsvinder en af de største udfordringer for sommerens turisme

Nye lempelser af rejserestriktionerne fjerner en central udfordring for turisterhvervene. Men formentlig bliver det ikke det, der kommer til at redde sommeren 2021.

Fulde både og lange køer til kanalrundfart ved Kongens Nytorv i København, tirsdag den 14. juli 2020. Rejserestriktionerne er nu blevet lempet, og det er en håndsrækning til turismen i Danmark. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er en af de sidste store bunker af restriktioner, der nu er blevet luget ud i.

Branchen har råbt op og nærmest tigget og bedt for, at der blev lempet på restriktionerne, da de går hårdt ud over turismen i Danmark.

Spørgsmålet er, om lempelserne kommer tids nok til at få slået mere end en flig af den byrde, som turismebranchen bærer i øjeblikket.

Formentlig ikke, har det lydt fra branchen, men uanset hvad, er lempelserne af de helt store.

Slut med test og isolation

Fra 26. juni vil den nok største udfordring for turisterhvervene i Danmark forsvinde. Fra den dato vil det være slut med kravet om, at turister fra EU- og Schengenlandene skal testes og gå i isolation ved indrejse.

Udenrigsministeriet har nemlig ændret risikovurderingen for netop dette område. Landene, som i øjeblikket er »gule« og »orange«, vil fremover blive henholdsvis »grønne« og »gule«.

Men sommeren kan alligevel blive værre end sidste år.

I Berlingske har Dansk Erhverv sammen med hoteldirektør Kirsten Brøchner, som forvalter Arthur Hotels i København, fortalt, at sommeren 2021 faktisk står til at blive mere »grum« end i 2020.

På tallene for bookinger står det allerede klart, at der i månederne op til sommerferien har været en større afholdenhed fra at læggen turen forbi Danmark og København.

Kirsten Brøchner sagde, at hun havde en »bøn« om, at »man ikke må glemme os«, og den helt store udfordring var kravene om test og isolation.

Bliver lempelsen så en redning for turismen? Formentlig ikke, for i branchen opererer man med et begreb, der hedder lead time, som dækker over den tid, der går fra en turist bestiller en rejse, til han eller hun tager afsted, og det bliver sjældent gjort med kort aftræk.

Samtidig er turister fra USA, Kina og Japan for Københavns vedkommende som regel de vigtigste, da de står for omtrent 20 procent af det samlede antal turister.

Færdigvaccinerede turister fra EU- og Schengenlande, OECD-lande eller »gule« tredjelande tillades landgang fra krydstogtskibe. Der vil blive iværksat en evaluering af ordningen for krydstogtskibe medio august måned.

Turister kan komme ind med coronapas

De lempede indrejserestriktioner er en del af den aftale, som EUs medlemslande tidligere har indgået omkring fælles rejserestriktioner og et fælles EU-coronapas.

Udlændinge kan fra 26. juni rejse ind med et negativt testsvar fra en prøve, der er højst 72 timer gammel, hvis det er en pcr-test, og højst 48 timer gammel, hvis det er en lyntest.

»Indførelse af EU-coronapas vil gøre det muligt at holde sommerferie i Europa og modtage sommerturister i Danmark under forudsætning af, at man kan fremvise dokumentation på, at man enten er blevet testet negativ, er blevet vaccineret eller er tidligere smittet,« står der i aftalen.