Botanisk Have springer ud igen

Truslen om at reducere Botanisk Have fra en forskningshave til en almindelig park, der hang over den tidligere på året, er drevet væk, og nu sættes alle sejl til med en kæmpe arrangement på Kulturnatten.

Jette Dahl Møller og Ulrik Søchting fra Botanisk Have glæder sig til Kulturnatten den 12. oktober, hvor besøgende både kan stifte bekendtskab med kødædende planter under palmehuset og kunstneren Maria Dubins svampe i haveanlægget. Foto: Kristian Sæderup Fold sammen
Læs mere

Det vakte bestyrtelse, både i forskerkredse og blandt almindelige brugere af Botanisk Have i København, da Berlingske Tidende for nogle måneder siden fortalte, at haven, der er en af verdens ældste og mest anerkendte botaniske samlinger, var ved at miste sin status som forsknings- og formidlingshave.

Reaktionerne var så stærke, at der nu tværtimod er stor interesse helt op i den øverste ledelse på Københavns Universitet, som Botanisk Have hører under, for at bevare den som videnskabshave.

Der arbejdes videre med planen om at samle Zoologisk Museum, Geologisk Museum, Botanisk Museum og Botanisk Have, der er blevet samlet til Statens Naturhistoriske Museum, på en campus mellem Nørrevold og Øster Farimagsgade, uden at reducere Botanisk Have til en almindelig park.

Må prioritere
»Vi skal fortsat spare. Det skal alle de naturhistoriske museer, men det er mere synligt, hvis planterne ikke plejes hos os, end hvis en sten ikke er lagt på plads på Geologisk Museum. Vi prøver at tilpasse os til den mængde gartnere, vi har tilbage. Vi har måttet reducere personalet med næsten halvdelen, så vi er nede på niveauet fra 1950erne,« siger cand. scient. Jette Dahl Møller, Botanisk Have & Museum.

»Derfor må vi prioritere. Vi vil bevare alle videnskabelige samlinger og har naturligvis den største forpligtelse til at bevare de gamle danske planter. Desuden bevarer vi alle truede arter. Derimod opgiver vi de såkaldte kultivarer, det vil sige varianter af planeter, der er drevet frem, og pynteplanter, man kan købe i havecentre. Vi skal med andre ord være mere kritiske, også når det gælder alle vore arbejdsgange.

Vi vil søge fondsstøtte til forskningsprojekter og lave temaudstillinger, f.eks om hvilke planter og dyr vi vil miste, og hvilke vi vil få ved klimaforandringer, og vi vil åbne haven for andre arrangementer – især om sommeren,« fortsætter Jette Dahl Møller.

Kulturnat og kødædere
Men allerede på Kulturnatten 12. oktober vil den gamle have vise, at den stadig er fuld af saft og kraft.

»Det er vigtigt for os at lave et stort arrangement med en masse volumen for at nå ud over rampen med, hvad vi forsker i, og hvor vore studerende kan formidle deres viden,« siger lektor Ulrik Søchting, der tilrettelægger Kulturnatten i Botanisk Have sammen med Jette Dahl Møller.

For første gang nogensinde bliver tunnellen under Palmehuset åben for offentligheden, oven i købet med et biologisk rædselskabinet med kødædende planter. Man kan endda købe én med hjem i en pakke, der også inkluderer to fluer, en fodringsanvisning og en DVD med filmen »Gys i blomsterbutikken«.

Et andet stort tema bliver svampe og alger, men også spredning af frø og hvordan de forskellige planter formerer sig, giftplanter, nytteplanter og orkideer bliver demonstreret. Langs stierne bliver der sat over 1.000 levende lys, der kommer spændende lyde fra buskadserne undervejs, og på udvalgte steder vil der være finske trælamper.

»Og så kommer der en masse kunst og musik, men også diskrete kyssebænke,« siger Ulrik Søchting.

»Gartnerne er meget entusiastiske, og alle er meget positive. Stemningen herinde er absolut optimistisk igen,« slutter Jette Dahl Møller.