Bosted-ansat: Mere tvang forhindrer ikke drab

En specialiseret afdeling til psykisk syge kan hjælpe lidt, men det er en forkert løsning for at hindre drab.

På det socialpsykiatriske bocenter Lindegården i Roskilde blev en medarbejder i marts dræbt af en beboer. Regeringen lægger op til en ny løsning med mere tvang, men det ville formentlig ikke have kunnet forhindre drabet på bostedet, mener en ansat. Arkivfoto Scanpix/Claus Bech Fold sammen
Læs mere

København. At bruge mere tvang mod psykisk syge mennesker vil ikke kunne forhindre drab i at finde sted på landets bosteder.

Det mener Mia Kristina Hansen, der er ansat på bostedet Lindegården. 25. marts i år blev en 57-årig kvindelig ansat på netop Lindegården i Roskilde knivdræbt. Drabet var det femte på den type bosteder på fire år.

Mia Kristina Hansen reagerer på, at regeringen lægger op til at indføre nye vidtgående muligheder for at bruge tvang mod psykisk syge.

- Jeg tror ikke, at det (forslaget, red.) kunne have forhindret drabet på Lindegården, siger Mia Kristina Hansen, der udtaler sig som privatperson og ikke på vegne af bostedet.

- Nogle af de personer, der bliver så aggressive og voldelige, at de gør de her ting, er ikke nødvendigvis personer, der til daglig har gået rundt og været aggressive eller voldelige, siger hun videre.

Regeringen med sundhedsminister Sophie Løhde (V) og socialminister Karen Ellemann (V) i spidsen vil lave en ny type specialiseret afdeling for psykisk syge. Det skriver Politiken torsdag.

Ordningen er rettet til personer, der i dag bor i botilbud, men er karakteriseret ved "en udadreagerende, uforudsigelig, truende og voldelig adfærd".

Blandt andet betyder det, at tvang - i modsætning til i dag - også skal kunne bruges mod borgere, der ikke er indlagt på psykiatriske sygehuse. Men det er et forkert svar på problemet, lyder det fra Mia Kristina Hansen.

- Det vil kunne hjælpe lidt, tror jeg. Men det, der hjælper allerbedst, er at få tilført flere ressourcer til psykiatrien, så der er nok ansatte og nok sengepladser, så de mennesker, der er syge, kan få den hjælp, de har behov for, siger hun.

En række organisationer i psykiatrien har også rettet skarp kritik af regeringens udspil, der skal diskuteres med flere af folketingets partier i forbindelse med satspuljeaftalen.

/ritzau/