Bornholmske jægere vil have rævene tilbage

Skal ræven genudsættes i den bornholmske natur efter et kvart århundredes fravær? Ja, mener de lokale jægere, men i Vildtforvaltningsrådet er de dog ikke helt så sikre.

Ræven er vidt udbredt i Danmark, også i byerne, men bare ikke på Bornholm. Fold sammen
Læs mere
Foto: Arne Bloch
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Jægerne på Bornholm vil have ræven tilbage til deres ø.

Det op til otte kilo tunge rovdyr forsvandt fra Bornholm sidst i 1980erne eller først i 1990erne pga. sygdommen skab, hvor mider i hud og pels generer og svækker dyret så meget, at de til sidst dør af det.

Men ræven hører til i det bornholmske, mener jægerne, og derfor har de søgt Miljøstyrelsen og dermed også Vildtforvaltningsrådet om tilladelse til at genudsætte dyret på øen. De lokale jægere har dog ikke noget bud på, hvor mange ræve de vil slippe fri, og hvor de i givet fald skal komme fra.

»Nogle vi have ræven tilbage, andre vil ikke, men vi arbejder for det,« siger Danmarks Jægerforbunds kredsformand på Bornholm, Steen Friis:

»Hovedargumentet, for at gøre det, er, at de altid har været på øen, indtil de blev ramt af skab. Nu har vi så sendt en ansøgning om, hvorvidt det principielt kan lade sig gøre.«

Ræven er alt andet en kostforagter. Den æder regnorme, biller og æg, og den går heller ikke af vejen for jordrugende fugle, rotter eller ådsler, der er kørt ned eller skyllet op på stranden. Men den går også gerne i hønsegården eller sætter tænderne i det lille lam. Derfor er bl.a. de lokale hønseavlere alt andet end begejstrede ved tanken om rævens comeback i Bornholms natur, siger Steen Friis.

Jægerformanden tilføjer, at det ikke er lovligt for bornholmske jægerne selv at tage en tur til hovedlandet, fange nogle ræve, tage dem med hjem og slippe dem løs.

Ifølge Steen Friis har der været flere meldinger om ræve på Bornholm de forløbne år. Men det har været »jokes«. Bl.a. rævelig, der efter at været blevet undersøgt har vist sig at have hagl i kroppen. Formentlig fordi de er blevet skudt i Sverige og derefter bragt til øen. Dertil kommer, at en ræv på afstand og i bevægelsen »sagtens kan forveksles med en kat«.

Han har ikke bud på, hvor mange ræve der i givet fald skal sættes fri på øen. Heller ikke hvor rævene skal komme fra. Det kunne være Sverige, men det kunne også være Danmark.

»Så langt er vi slet ikke. Men en betingelse er selvfølgelig, at de er rene og ikke bringer sygdom med sig,« understreger han.

Ansøgning fra bornholmerne blev onsdag behandlet i Vildtforvaltningsrådet, der dog ikke tog endelig stilling til den, oplyser næstformand, Henrik Bertelsen.

»Vi har bedt om mere baggrundsmateriale. Hvad er formålet i det hele taget? Er det rigtigt, at rottebestanden er steget, siden ræven forsvandt? Den slags spørgsmål,« siger han:

»Men personligt er jeg skeptisk. For at genudsætte et sådant dyr, skal der være bred lokal opbakning. Og det er jeg ikke helt sikker på, der er.«