Bornholm har været forbandet uheldig

Det bliver det koldeste år i 14 år og måske koldeste december nogensinde. Alligevel er de 100 mio. tons sne, der er landet på Bornholm, noget helt særligt.

Mange bornholmere har været sneet inde i dagevis. Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

På Danmarks Meteorologiske Institut (DMI) fører man ikke officiel statistik over danske snedybder gennem tiderne. Men man erkender, at de snemængder, der i øjeblikket begraver Bornholm, er uhørt store - og måske de største i nyere danmarkshistorie.

»Jeg har ikke umiddelbart hørt om noget dybere,« erkender John Cappelen, klimatolog på DMI vejrstatistiker.

Billedserie: Snekaos på Bornholm

DMIs måler på Bornholm kunne i går registrere en middel snedybde på 1,40 meter - det aktuelt dybeste snelag i hele Skandinavien. Men nogle steder har udbredt fygning blæst sneen op i driver på helt op til seks meters højde. Det fortæller det lokale politi, som samtidig advarer forældre mod at lade deres børn grave huler i de meterhøje snedynger langs vejene. Det kan være forbundet med livsfare, når tungt snerydningsmateriel farer forbi.

Forbandet uheldig

Men hvorfor bliver netop den isolerede klippeø og dens 42.000 indbyggere ramt af så ekstreme snemængder?

Det kan forklares med tre forhold: Øens sydlige beliggenhed, at den er omgivet af varmt havvand, og at den rent ud sagt har været forbandet uheldig.

De store vinterlavtryk, der giver store mængder (sne)nedbør tager nemlig typisk en rute syd om Danmark, hvorfor det især er Lolland-Falster og Bornholm, der er i farezonen. Det var en tilsvarende situation, som i den såkaldte »vinterkrig« omkring årsskiftet 1978-79 begravede netop Lolland-Falster i én meter dybe snemasser og driver på op til fire-fem meters højde.

Men Bornholm er ekstra udsat, fordi øen er omgivet af ret varmt havvand, der tilfører energi til luften, når iskolde polare luftmasser bevæger sig sydover oppe fra Sibirien.

Endelig har Bornholm været forfulgt af lavtryk, der så at sige er bremset op lige omkring øen og er forblevet der i overraskende lang tid - med historisk store snemængder til følge. TV 2s Vejrcenter har beregnet vægten af den samlede bornholmske sne til op mod 100 mio. ton.

Katastrofealarm

Mandag aften slog Bornholms chefpolitiinspektør katastrofealarm med en kraftig opfordring om at sende alle former for snerydningsmateriel til øen, så flere tusinde indesneede borgere kan graves fri.

I går blev nødråbet hørt helt oppe i Statsministeriet, hvorfra Lars Løkke Rasmussen (V) forsikrede bornholmerne om, at staten ikke lader dem i stikken i den uhørte situation.

»Indenrigs- og Sundhedsministeriet vil, når kommunens helt ekstraordinære omkostninger er opgjort, vurdere muligheden for at bevilge et særligt tilskud til Bornholm,« lød det fra statsministeren, der samtidig takkede bornholmske myndigheder for deres helt ekstraordinære indsats i julen.

Ifølge websitet bornholm.nu har op mod 100 medarbejdere på Bornholms Hospital i Rønne været sneet inde på hospitalet julen over, og myndighederne har måttet benytte sig af både helikopter, snescooter og ski for at komme nødstedte uden mad eller medicin til hjælp.

Mens Bornholm får et velfortjent pusterum, før sneen atter ventes at drysse ned over øen nytårsaften, er Danmark som sådan på vej mod 2011 efter et ganske usædvanligt vejrår.

Vejrmæssigt kapløb

Der er nu ingen tvivl om, at 2010 bliver det koldeste år herhjemme siden 1996. Ifølge John Cappelen ventes årets middeltemperatur at slutte på 6,9-7,0 grader, hvor gennemsnittet er 7,7 grader. Året begyndte koldt, sluttede ekstremt koldt og udmærkede sig ellers ved en juli, der var varmere end normalt.

Årets sidste dage kan opfattes som et vejrmæssigt kapløb, hvor december 2010 konkurrerer med december 1981 om at blive den koldeste af slagsen, der nogensinde er officielt målt herhjemme. I går lå decembers foreløbige middeltemperatur på ca. minus 3,9 grader. December 1981 sluttede på minus 4,0 grader.

Billedserie: Dengang med rigtig isvinter