Boris Johnson landede stor Brexit-sejr – men ikke den sejr, han drømte om

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblikket over dagens vigtigste historier og de vigtigste begivenheder, så du er klædt på til dagens første kop ved kaffeautomaten.

 
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

God onsdag morgen og velkommen til dagens overblik, hvor det sammen med morgenkaffen er muligt at indtage dagens store dagsordener.

I dag vil skatteminister Morten Bødskov (S) løfte sløret for et nyt IT-tilsyn, som han har brygget på den seneste tid.

Det er ligeledes i dag, at Folketinget for første gang skal behandle det meget omdiskuterede lovforslag fra regeringen, der vil give udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) retten til at frakende dansk statsborgerskab administrativt.

Hvem, der vandt udbuddet om den kommende DAB-kanal, fik vi svar på tirsdag, men i dag kommer svaret på hvorfor. Det sker, når Radio- og TV-nævnet løfter sløret for baggrunden for valget af den nye kanal Loud.

Boris Johnson i historisk triumf – sådan da

Boris Johnson åbner her den debat, der endte med en tommel op til hans skillesmisseaftale med EU. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jessica Taylor/EPA/Ritzau Scanpix.

Det er lykkedes Storbritanniens premierminister, Boris Johnson, at gøre det, som hans forgænger ikke formåede. Det er for første gang lykkedes ham, at skaffe flertal for en EU-skilsmisseaftale. Briterne og europæernes veje kommer til at skilles, hvilket hele tiden har været Brexit-fortalerens ønske. Derfor er der tale om en stor sejr for Boris Johnson.

Det blev bare ikke helt den sejr, som han ønskede sig. For selv om der ganske vist er flertal for en aftale, kan den ikke realiseres inden månedens udgang, hvilket Boris Johnson ellers ved sin tiltræden anså som den eneste mulighed – uanset om det så måtte blive et hårdt Brexit uden aftale. Det kan du læse meget mere om i Poul Høis gennemgang af en højdramatisk aften.

Sent i går aftes anbefalede Donald Tusk EU-landene at acceptere en forespørgsel fra briterne om en udsættelse af datoen for Brexit. Hvis der bliver givet grønt lys for en udsættelse, vil den britiske regering forsøge at få udskrevet valg til parlamentet, bekræftede Boris Johnson ifølge Ritzau over for BBC.

Amerikansk Grønland-offensiv er i fuld gang

På forsiden af dagens Berlingske springer historien om, at en amerikansk offensiv i Grønland er i fuld gang, i øjnene.

For øjeblikket befinder en større amerikansk delegation sig i Grønlands hovedstad, Nuuk. Delegationen ledes af den tredjeøverste i hierarkiet i det amerikanske udenrigsministerium. Hans navn er Thomas Ulrich Brechbuhl, og han er langt fra nogen almindelig diplomat – han er håndplukket til en række opgaver af den amerikanske udenrigsminister, Mike Pompeo.

I disse dage er Thomas Ulrich Brechbuhl i Grønland i selskab med USAs ambassadør i Danmark, Carla Sands, samt en delegation bestående af personer fra det amerikanske forsvarsministerium og fra USAs nationale sikkerhedsråd, hvilket har sat det danske diplomati på overarbejde. Berlingskes sikkerhedspolitiske korrespondent, Kristian Mouritzens, interview med Pompeos »bulldog«, kan læses her.

DBU planlægger nationalstadion med 50.000 pladser

Hvis det står til DBU, er det ikke i Parken, du for fremtiden skal iføre dig den rød-hvide trøje og støtte op om Danmarks fodboldlandshold. Arkivfoto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Det kan måske snart være slut med at iføre sig den rød-hvide klaphat på tilskuerpladserne i Parken i København. DBU har planer om at bygge et nyt nationalstadion, der skal kunne huse mindst 50.000 tilskuere. Desuden pønser boldspilunionen på at opføre et nyt »topmoderne« stadion i Jylland med 25.000 tilskuerpladser. Dette fremgår af en orientering, som DBUs bestyrelse har sendt til lokalunionerne, Divisionsforeningen samt Kvindedivisionsforeningen.

DBU-formand Jesper Møller siger til Politiken, der har skrevet historien:

»Den største udfordring i dansk fodbold er manglen på moderne infrastruktur. Det har vi sat os for at gøre noget ved. Danmark skal følge med de andre europæiske lande. Det her er ikke noget, som bliver afsluttet i år eller næste år, men vi stiler efter at have det plads frem mod 2025,« siger Jesper Møller.

Liberal Alliance i decideret overlevelseskamp

Også forhenværende minister Simon Emil Ammitzbøll-Bille forlader nu Liberal Alliance efter partiets katastrofale valgresultat.

»Vi har ikke været enige i folketingsgruppen,« skriver han på Facebook. Udmeldelsen sker kort efter, at LAs tidligere politiske ordfører, Christina Egelund, meldte sin afgang.

»Mit ønske har været, at vi skulle stille os frem som et moderne, positivt, liberalt parti, der fortsat kæmper for personlig og økonomisk frihed, men som tydeligere forstår værdien af forpligtende internationalt samarbejde, som i udlændingepolitikken har fokus på fairness og retssikkerhed, og som tager klimaforandringerne alvorligt,« skriver Ammitzbøll-Bille i opslaget.

I hvilken retning, de tre resterende medlemmer af partiets folketingsgruppe – Alex Vanopslagh, Ole Birk Olesen og Henrik Dahl – vil føre partiet, står hen i det uvisse. Du kan læse mere om baggrunden for den tidligere næstformands exit her på Berlingske, hvor du også kan læse Berlingskes politiske kommentator, Thomas Larsens, analyse af situationen, som han betragter som en »eksistens- og overlevelseskamp« for det liberale parti.

Radio24syv slået af radiokanal til de unge

Kristoffer Eriksen, Ditte Okman og Michael Bertelsen da medarbejderne på Radio24syv får besked om, at radiokanalen ikke kan fortsætte som DAB-kanal. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix.

Radio24syv har tabt udbuddet om at drive en DAB-radio i fire år. I stedet bliver det den nye kanal Loud, som får tilladelse til at sende på det nye DAB-bånd. Det har Radio- og TV-nævnet afgjort tirsdag eftermiddag.

Blandt stifterne af den nye kanal er en række kulturinstitutioner såsom Nationalmuseet og Roskilde Festival, ungdomsorganisationer som Danske Studerendes Fællesråd samt ni lokalradioer.

En stor skuffelse for Radio24syv, men en stor sejr for den nye konstellation Loud. Det kan du læse mere om her på Berlingske. Du kan også indlede dagen med at læse et udsnit af de visioner for deres fremtidige virke i radiobranchen, som udbudsvinderen lagde vægt på i sin ansøgning om sendetilladelsen.

»Loud vil skabe en moderne tale- og kulturkanal for den yngste halvdel af befolkningen. Et lydunivers, hvor unge kan genkende sig selv, deres værdier, livserfaringer og hverdag,« lyder det i ansøgningen, der nu er at finde på Kulturministeriets hjemmeside. Det kan du læse mere om her på avisen.

DET SKER I DAG

Bødskov vil forhindre fremtidige skattekoks med nyt IT-tilsyn

Skatteminister Morten Bødskov (S) løfter sløret for et nyt, uafhængigt tilsyn, der skal sikre, at IT-projekter på skatteområdet ikke kører i grøften. Til det nye udspil fra skatteministeren, som præsenteres onsdag, skal der knyttes en whistleblowerordning. Her kan både nuværende og tidligere ansatte samt skattevæsenets samarbejdspartnere anonymt fortælle om fejl eller uhensigtsmæssigheder i skattevæsenets IT-udvikling og i driften af de flere end 200 IT-systemer. Tilsynet dømmes dog inden første færd »overflødigt.« Det kan du læse om her på Berlingske.

Folketinget skal behandle udskældt lovforslag

Folketinget behandler for første gang det stærkt udskældte lovforslag, der vil lade udlændinge- og integrationsministeren administrativt fratage personer, der er i udlandet, statsborgerskab. Loven hastebehandles og skal efter planen vedtages endeligt torsdag. Følg med på Berlingske.dk, hvor vi liveblogger

Ankesag om danskerdrab i Marrokko indledes

Ankesagen mod de 24 mænd, som er dømt for i varierende omfang at have deltaget i drabet på en dansk og en norsk turist, fortsætter ved retten i Sale udenfor Marokkos hovedstad, Rabat. Danske Louisa Jespersen og norske Maren Ueland blev dræbt under en vandretur i Atlasbjergene i december 2018. Tre af de dømte blev idømt dødsstraf. Ankesagen har ad flere omgange været udsat på grund af proceduremæssige formalia.

Farvel til Radio24syv – goddag til Loud

Radio- og TV-nævnet offentliggør i dag en evalueringsrapport, hvor nævnet forklarer, hvorfor radiokanalen Loud vandt udbuddet om ny public service-radiokanal på DAB. Radiokanalen vandt tirsdag udbuddet foran Radio24syv og DK4 Radio. Den samlede evalueringsrapport vil være at finde på Kulturministeriets hjemmeside.

Dagens gavl

Og nu til en af dagens blødere begivenheder, der samtidig er ligeså hård som det murværk, den er malet på.

I Københavns nordvestkvarter er 16 gavle blevet udsmykket. De 16 mallerier udgør et såkaldt gavlgalleri, som i dag indvies. Galleriet befinder sig på gavlene på Møntmestervej og Rentemestervej. Kultur- og fritidsborgmester i Københavns Kommune, Franciska Rosenkilde, taler til ferniseringen, som er åben for alle i dag klokken 17.00 på Møntmester Plads. Udsmykningen er kreeret af blandt andre japanske Lady Aiko, den australske duo DABSMYLA, franske Coline Marotta og danske Peter Birk.