Borgmestre: Lad bare asylansøgerne bo hos os

Bekymrede borgere skal bide tænderne sammen og tage godt imod de asylansøgere, der skal bo i deres by. Vi har nemlig alle sammen et ansvar for at hjælpe, mener tre borgmestre.

»Vi har et ansvar for at være med til at hjælpe nogle af de ulykkelige menneskeskæbner,« siger borgmester i Ringsted, Niels Ulrich Hermansen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nikolai Linares
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Syv byer i Danmark får snart nye, fremmede beboere. Afviste asylansøgere, der venter på at blive sendt hjem, skal fordeles rundt om i landet - og selvom borgerne nogle steder er bekymrede, så er asylansøgerne hjertens velkommen, lyder det fra tre af de borgmestre, der tager imod.

- Vi har et ansvar for at være med til at hjælpe nogle af de ulykkelige menneskeskæbner. Vi er nogle heldige mennesker i denne del af verden, så hvorfor skulle vi ikke kunne udvise medmenneskelighed i forhold til andre, spørger borgmester i Ringsted Kommune, Niels Ulrich Hermansen (V).

Ringsted er en af de byer i Danmark, der ifølge Jyllands-Posten er udpeget af Udlændingestyrelsen og Røde Kors til at huse afviste asylansøgere i den kommende tid. Her skal 50 afviste ansøgere indlogeres på en nedlagt uddannelsesinstitution i byen.

Også Juelsminde i Hedensted Kommune får asylansøgere til byen. Faktisk er de allerede ankommet og skal bo på byens hotel i et halvt år, dog under store protester fra borgerne.

- Vi kan selvfølgelig ikke sætte et hvidt tegn rundt om vores kommune og sige, at vi selv vil bestemme, hvem der går ind og ud af lågen, siger borgmester i Hendensted Kommune Kirsten Terkilsen (V).

Hun mener, at det er en samfundsopgave at hjælpe asylansøgerne.

- Man er nødt til at se det i et større perspektiv end det, der lige handler om, at man ikke er så glad for at få de her mennesker i baghaven, siger borgmester i Hedensted Kommune Kirsten Terkilsen (V).

Røde Kors møder ofte hård modstand mod planer om asylcentre - så hård, at organisationen somme tider helt må opgive projektet, skriver Jyllands-Posten.

På Langeland er man vant til at omgås asylansøgere, og derfor har borgerne ikke brokket sig over, at der nu er flere på vej, fortæller borgmester Bjarne Nielsen (V).

- Vi har været vant til at have asylcenter her i mange år, og lokalsamfundet mærker jo, at det ikke er noget, der generer i dagligdagen, siger han. Lige nu bor omkring 270 asylansøgere på Langeland, og der er 40 mere på vej, som skal bo på det gamle rådhus i byen Humble.

Der er dog en grænse for gæstfriheden, og den hedder på maksimalt 600 asylansøgere i alt på øen, påpeger Bjarne Nielsen. Også i Hedensted Kommune er borgmesteren klar til at sætte hælene i.

- Hvis ordningen bliver mere permanent, så er jeg ikke sikker på, at det er den rigtige destination, man har valgt, siger Kirsten Terkilsen.

I Ringsted er man åben over for at modtage flere asylansøgere.

- Jeg har ikke på forhånd modstand mod at tage imod asylansøgere i kommunen. Vi er jo bekendt med asylansøgere fra centret i Lejre Kommune lige ved siden af, og de erfaringer, jeg har derfra, giver i hvert fald ikke anledning til problemer, siger Niels Ulrich Hermansen, der selv er medlem af foreningen »Bedsteforældre For Asyl«.

Der bor omkring 4.800 asylansøgere i Danmark, og cirka halvdelen af dem er afviste.