Borgmesteren erobrede det konservative land tilbage

Sofia Osmani markerer sig tydeligere og tydeligere som en borgerlig røst, der bliver lyttet til. Onsdag fylder hun 40.

Sofia Osmani, borgmester i  Lyngby-Taarbæk kommune, har positioneret sig i partiet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Taarbæk Kommune

Uden at fornærme nogen kan man roligt konstatere, at Det Konservative Folkeparti ikke har haft nogen let gang på Jorden siden fødselsdagsaktuelle Poul Schlüters storhedstid. Men et par stjerner i partiet er begyndt at lyse. En af dem oven i købet i det borgerlige kerneområde nord for København, hvor den regerende borgmester i Lyngby-Taarbæk, Sofia Osmania, i 2013 erobrede det tabte land tilbage til partiet og efterfølgende tydeligere og tydeligere har markeret sig som en af de konservative røster, man lytter til.

Ikke mindst i debatten om Ring 3 Letbanen har Osmani – 40 år 20. marts – markeret sig som indædt modstander. Hun finder, at hele letbane-projektet er en fejlinvestering. På samme måde har hun været kritisk over for den kommunale udligningsordning – det system, hvor »rige« kommuner i hovedstadsområdet sender penge til »fattige« kommuner rundt om i landet. Ikke fordi borgmesteren er modstander af en fordeling af offentlige indtægter og udligningen som sådan. Men fordi hun mener, at hendes kommune betaler for meget. At passe på skatteydernes penge er en god borgerlig dyd.

I bl.a. et interview i Berlingske har hun givet udtryk for, at kriterierne for udligningen mellem kommunerne bør underkastes et kritisk eftersyn.

»Jeg synes, at leveomkostningerne bliver nødt til at være en variabel i et udligningssystem, og det synes jeg ville være et (...) rimeligt kriterium at lægge ind,« udtalte hun.

Den politiske interesse blev tidligt vakt hos Sofia Osmani. Hun meldte sig ind i Det Konservative Folkeparti allerede som 14-årig. Hun kom i kommunalbestyrelsen i Lyngby-Taarbæk i 2001, og efter valget i 2009 blev hun 2. viceborgmester og formand for social- og sundhedsudvalget.

Protest i læserbrev

Det var i 2009, at borgmesterposten i den ellers kernekonservative kommune gik til partiet Venstre ved det, som af nogle blev betegnet som lidt af et kup. Men fire år senere fik Osmani den politiske ledelse tilbage på det gammelkendte spor. Hun konstituerede sig med støtte fra Socialdemokratiet og Socialistisk Folkeparti, hvilket vel vidner om en ikke ringe taktisk begavelse.

En af de første gange, navnet Osmani nåede ud til en større kreds uden for lokalpolitikken, var i et læserbrev i Berlingske.

Daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) inviterede hende med til et møde for folkevalgte politikere med indvandrerbaggrund om integration. Men den betegnelse protesterede hun imod i læserbrevet.

Hendes far har ganske vist indiske rødder, og han mødte hendes danske mor, da han studerede i London. Men faderens baggrund er ikke noget, hun tænker over. Sofia Osmani er opvokset i Virum, Uddannet cand.scient.pol., og i dag er hun selv gift og mor til to døtre.