Borgmester vil gøre forskel på vuggestuer

S er parat til at flytte pædagoger og penge fra velstillede til udsatte daginstitutioner.

»En rød by skal lave en rød omfordelingsreform, en social omfordelingsreform imellem vores vuggestuer og børnehaver. Hvis jeg får magt, som jeg har agt, vil det også være sket 1. maj næste år,« sagde børne- og ungeborgmester Anne Vang (S) i går i sin 1. maj-tale hos Dansk Metal i København. Fold sammen
Læs mere
Foto: LISELOTTE SABROE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Borgmesteren for Københavns vuggestuer og børnehaver, Anne Vang (S), er parat til at forskelsbehandle byens forældre og institutionsbørn i en såkaldt »rød omfordelingsreform«, så socialt udsatte vuggestuer og børnehaver tilgodeses med mere personale og flere ressourcer end de mere velstillede institutioner.

»Der er vuggestuer og børnehaver, som har brug for flere pædagoger. Når vuggestuerne i de socialt udsatte boligområder har samme antal pædagoger som i andre områder, men skal bruge ekstra tid på socialsager og på besværlig forældrekommunikation, så er der mindre tid til at sætte sig ned og læse og tale med det enkelte barn. Derfor er vi nødt til at sørge for, at der kommer flere pædagoger end i dag i de socialt udsatte institutioner,« siger Anne Vang.

København har allerede afsat en pulje på 20 mio. kr. og forventer at få yderligere 50 mio. kr. fra SRSF-regeringens pulje til bedre normeringer. Men hvis det ikke rækker, er borgmesteren parat til at tage penge fra institutioner med de mest velstillede børn: »Ja, det vil jeg faktisk være parat til,« siger Anne Vang.

Hendes forslag om en »social omfordeling« indgår i en kvalitetspakke, som nu fremrykkes efter den debat, som Berlingskes artikel-serie »Børnenes By« har givet anledning til.

Kultur- og fritidsborgmester Pia Allerslev (V) kalder forslaget »helt ude i hampen«:

»Dårlige institutioner er desværre ikke isoleret til socialt udsatte områder. Men nu ser man for alvor, hvad det vil sige at have et rødt styre i København: At man kan få sig selv til at sige, at forældre og børn på Østerbro eller Indre By ikke har brug for deres professionelt uddannede personale, fatter jeg ikke.«

Københavns Forældreorganisation advarer om, at social omfordeling ikke må ske på bekostning af øvrige institutioner:

»Vi går ind for social lighed for alle børn. Skal man skabe lige muligheder for alle børn, kræver det, at man behandler dem forskelligt. Men det betyder ikke, at vi skal fjerne ressourcer fra Anton og Mynte. Den københavnske normering er ikke god nok for nogen i for-vejen, så vi er ikke med på at udhule normeringen nogen steder,« understreger forældreforeningens talsmand, Nina Reffstrup.