Borgmester: Sikring mod stormflod drukner i klagenævn

I Roskilde vil de gerne opføre et dige, så de kan beskytte et stormflodstruet boligområde mod Roskilde Fjord, når den går over sine bredder. Men det trækker ud med det første spadestik til diget pga. klager og regler, lyder det fra borgmesteren.

I Roskilde Kommune vil de gerne opføre et dige for at sikre omkring 500 ejendomme i boligområdet Jyllinge Nordmark ved Roskilde Fjord mod stormfloder som dem, der inden for få år har ramt området flere gange. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I Roskilde Kommune vil de gerne opføre et dige for at sikre omkring 500 ejendomme i boligområdet Jyllinge Nordmark ved Roskilde Fjord mod stormfloder som dem, der inden for få år har ramt området flere gange.

De berørte boligejere og kommunen blev sidste år enige om at opføre diget. I 2013 anrettede en stormflod i kølvandet på stormen Bodil store skader og udløste erstatninger for cirka 200 millioner kroner til 258 grundejere. Siden er området blevet ramt af yderligere to stormfloder. Senest efter julestormen Urd..

Men der er endnu ikke et dige til at beskytte Jyllinge Nordmark, og der bliver heller ikke opført et i løbet af denne stormsæson. Og i Roskilde frygter de nu, at diget heller ikke står klar til efteråret, når der bliver taget hul på endnu en stormsæson.

Diget er nemlig druknet i regler, lyder meldingen fra Roskilde-borgmester Joy Mogensen (S). Hun kan konstatere, at selvom så godt som alle berørte boligejere i Jyllinge Nordmark for et år siden stemte ja til et dige, så betyder 14 klager, at det ikke er muligt at gå i gang med digebyggeriet. Klagerne er ved at blive behandlet i Natur- og Miljøklagenævnet og bliver først afgjort i løbet af foråret.

»Natur- og Miljøklagenævnet er bare en af mange klageinstanser. Der er faktisk otte, hvoraf de seks har opsættende virkning. Altså er det muligt at klage seks gange, hvor vi ikke kan gå videre til næste klageinstans eller næste skridt af planlægningen, før de pågældende klager er afgjort. På den måde kan det tage op til seks år, før en sag er afgjort,« siger borgmesteren.

Hun understreger, at hun ikke har noget imod klager. Men situationen er særlig i Jyllinge Nordmark og kræver en særlig indsats. Derfor opfordrer hun regeringen og miljøminister Esben Lunde Larsen (V) til at gøre det muligt at behandle sagen på en gang og en gang for alle.

»Nedsæt dog en arbejdsgruppe med repræsentanter fra staten, kommunen, Kystdirektoratet og de berørte borgere og giv os tre-fire måneder til at få belyst den her sag fra alle mulige vinkler og mulighed for at behandle den i henhold til lovgivningen. Så er den ude af verden,« foreslår hun.

Minsteren oplyser i et skriftligt svar til Berlingske, at »et bredt flertal i Folketinget netop har lavet kystbeskyttelsesloven om«, ligesom han på Facebook har ladet forstå, at gerne ser, at der kommer skub i kystsikringsprojektet.

»Vi skal have en hurtig, smidig og effektiv sagsbehandling, hvor der tages hensyn både til dem, der gerne hurtigt vil have beskyttet deres huse mod oversvømmelser eller erosion, og dem, der ikke ønsker at være med i projektet. Måske fordi de ikke synes, at det er nødvendigt. Man skal stadig kunne klage, men man skal ikke kunne klage over kommunernes procesbeslutninger, mens sagen er under behandling. Det bremser projekterne. Derfor vil det fremover være færre klagemuligheder,« hedder det.