Borgmester: Sig nej til ny moské i København

DF-borgmester kalder det for dobbeltmoral, at de blå og Socialdemokraterne i København vil sige ja til Islamisk Trossamfunds ønske om en ny moské og samtidig formentlig vil sige nej til at samarbejde med trossamfundet.

Konflikten med Islamisk Trossamfund i København får nu teknik- og miljøborgmester Carl Christian Ebbesen til at foreslå, at kommunen også siger nej til, at trossamfundet kan opføre en stor, ny arkitekttegnet moské på Dortheavej. Fold sammen
Læs mere

Når de borgerlige og Socialdemokraterne i Københavns Kommune truer med omgående at droppe alt samarbejde med Islamisk Trossamfund, bør de også sige nej til, at trossamfundet kan opføre en stor, ny arkitekttegnet moské.

Det mener Dansk Folkepartis kultur- og fritidsborgmester, Carl Christian Ebbesen, efter at et flertal bestående af de blå partier og Socialdemokraterne på et møde torsdag i Borgerrepræsentationen kan beslutte sig for, at kommunen ikke længere skal samarbejde med trossamfundet.

Berlingske har de seneste dage beskrevet, hvordan det politiske flertal har stillet et ultimatum til trossamfundet om at tage afstand fra en række kontroversielle ytringer om bl.a. homoseksuelle og kvinder, der er blevet fremsat af islamiske prædikanter, som trossamfundet har været i forbindelse med.

DF-borgmesteren mener, at partierne dermed også skal vende tomlen nedad, når de på et møde først i det nye år i Borgerrepræsentationen skal tage endeligt stilling til, om man vil give trossamfundet dispensation til at opføre en op til 18 meter høj sunnimuslimsk moské på Dortheavej i Københavns nordvestkvarter.

Islamisk Trossamfund har allerede én moské på Dortheavej og arbejder på at indsamle de cirka 80 millioner kroner, det vil koste at opføre en ny moské med kulturhus tegnet af Henning Larsen Architects.

»Det er dobbeltmoralsk, hvis man sidder og siger, at de er så onde og slemme, at nu vil kommunen ikke samarbejde med dem mere, men så vil man i øvrigt godt om et par måneder give dem dispensation til at opføre en stormoské. Det hænger ikke sammen,« mener Carl Christian Ebbesen:

»Hvis de vil bygge noget op omkring den moské, de har derude i øjeblikket, må det være inden for de rammer, som man giver alle mulige andre københavnere mulighed for at bygge inden for. Der er ikke nogen, der forhindrer muslimer i at dyrke deres tro i en moské, der holder sig inden for kommuneplanens rammer. De dyrker jo deres religion allerede nu derude.«

Borgmesters opfordring møder modstand

Socialdemokraternes gruppeformand, Lars Aslan Rasmussen, vil ikke stemme nej til, at trossamfundet kan få sin nye moské. Han vil heller ikke stemme blankt. Det handler ifølge ham om religionsfrihed.

»Jeg går ikke ind for det, de står for. Men man kan sagtens stemme for, at folk må få deres moské, uden at man behøver at have noget at gøre med dem. Jeg har absolut ikke tænkt mig at komme til en indvielse, hvis jeg skulle blive inviteret,« siger han.

Kan du forstå, hvis folk undrer sig over, at du ikke vil samarbejde med dem, men gerne vil sige ja til deres moské?

»Et er, om man som kommune skal samarbejde med en bestemt forening. Noget andet er, om man som borger skal have lov til at have en moské,« mener Lars Aslan Rasmussen.

Venstres medlem af Beskæftigelses- og integrationsudvalget, Cecilia Lonning-Skovgaard, vil også stemme for en dispensation. Hun henviser som sin kollega fra Socialdemokraterne til religionsfriheden.

Men Carl Christian Ebbesen forbyder dem jo ikke at praktisere deres tro?

»Vores holdning har mest at gøre med, hvem vi vil vælge at samarbejde med. Vi forsøger at ramme en balance mellem respekten for ytringsfriheden og respekten for religionsfriheden,« siger hun.

Hun er »helt på det rene med, at nogle vil synes, det er mystisk«, at hun truer med at sige nej til samarbejde, men ja til en moské.

»Det har jeg allerede fået en del mails om,« tilføjer hun.

Det har ikke været muligt for Berlingske at få en kommentar fra Islamisk Trossamfund.

Rettelse: I den oprindelige artikel stod der, at Carl Christian Ebbesen er Københavns teknik- og miljøborgmester. Der skulle selvfølgelig have stået kultur- og fritidsborgmester.