Borgmester: Rødby er klar til flere flygtninge

Dagens første tog fra Hamborg er på vej mod Rødby, og igen forventes mange flygtninge at være om bord. »Det bliver forhåbentlig mindre kaotisk end i går,« siger Lollands borgmester, Holger Schou Rasmussen (A).

Fra mandagens kaotiske tilstande på motorvejen nord for Rødby. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen

Tomme pizzabakker, juicebrikker og efterladte liggeunderlag ligger spredt rundt på Rødby Færge Station. Tirsdag morgen er stationen mennesketom, men inden længe ankommer dagens første tog fra Tyskland. Flere følger i løbet af dagen.

Politiets forventning er, at der igen vil være mange flygtninge om bord på togene.

Siden søndag er cirka 800 flygtninge ankommet til Rødby, og byen har været under pres, erkender Holger Schou Rasmussen (S), borgmester i Lolland Kommune.

»I går var det en kaotisk oplevelse. Det var svært for politiet at holde styr på flygtningene og helt umuligt at få dem til at blive,« siger borgmesteren og understreger, at politiet udførte deres arbejde godt.

Mange af de flygtninge, der ankom mandag ønskede ikke at lade sig registere af dansk politi og satte sig i stedet for at vandre langs motorvej E47 med den svenske grænse for øje. Det resulterede i at motorvejen blev spærret i flere timer. Den situationen håber Holger Schou Rasmussen at undgå i dag.

»Det bliver forhåbentlig mindre kaotisk end i går. Politiet og kommunen har nok fået nogle erfaringer, som gør, at vi ikke kommer helt derud igen,« siger Holger Schou Rasmussen, som dog ikke kan uddybe præcis, hvad der bør gøres anderledes.

Mens nogle af de 800 flygtninge allerede er ankommet til Sverige og andre er på vej, er omtrent 200 mennesker blevet indlogeret på en skole tæt på togstationen i Rødby. Her er politiet i gang med at registrere dem for at finde ud af, hvem der vil søge asyl i Danmark, hvem der vil videre mod Sverige, og om nogle skal sendes tilbage mod Tyskland.

De flygtninge, som måtte blive stoppet i dag, er der også plads til på skolen.

»Der er plads til 1.000 mennesker. Men det skal jo ikke blive en permanent løsning. Jeg ved, at mange flygtninge også bare venter på, at de kan komme videre derfra,« siger Holger Schou Rasmussen.

Flere hundrede af de flygtninge, som er ankommet til Rødby de seneste dage er forsvundet fra politiets radar. Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi ved ikke, hvor de er, erkender politiinspektør Kim Kliver.

»Vi har fået forlydender om, at der har været flere private borgere, der har fragtet en del af udlændingene videre. Det er måske det, der er sket på trods af vores advarsler om, at det faktisk er er ulovligt,« forklarer Kim Kliver i en pressemeddelelse natten til tirsdag.

Sent i går aftes var der forlydender om, at en større gruppe flygtninge stadig bevægede sig op gennem Lolland til fods. Langs med vejene opstillede flere lokale små stationer, hvor flygtningene kunne få kaffe, vand, brød eller snuppe en varm jakke.

Borgmester Holger Schou Rasmussen er overrasket over, hvor godt lollikerne har taget imod de udenlandske gæster.

»Borgerne har virkelig budt på meget hjerterum. Det er strømmet med ind med tøj, bleer og alt muligt andet. Vi har næsten ikke plads til mere,« siger han.