Borgmester om nye skrappe restriktioner: »Det bliver et stort ansvar og en stor opgave for os«

Syv borgmestre har til formiddag holdt møde med sundhedsminister Magnus Heunicke (S). Borgmester i Frederikshavn Kommune, Birgit S. Hansen, løfter nu sløret for, hvilke restriktioner der kan komme på tale i de syv nordjyske kommuner.

Borgmester i Frederikshavn Kommune, Birgit Hansen (S), er sikker på, at langt de fleste vil bidrage til at stoppe smittekæderne og spredningen af den nye, muterede virus. Arkivfoto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

En række nordjyske borgmestre har torsdag været til møde med sundhedsminister Magnus Heunicke (S). Her blev input og ideer til nye restriktioner luftet.

Mødet kommer på baggrund af, at regeringen onsdag meldte ud, at samtlige mink skal aflives, fordi en ny type coronavirus er vandret fra mink til mennesker.

Massiv testning, begrænset mobilitet og lukkede restauranter.

Det er blandt de overvejelser, som blev bragt op på mødet torsdag formiddag, fortæller Birgit S. Hansen (S), borgmester i Frederikshavn Kommune. Hun var en af de syv borgmestre, der deltog på mødet med Magnus Heunicke.

Hun fortæller, at borgmestrene senere torsdag vil modtage en færdig plan for restriktionerne.

GRAFIK

»Der bliver ikke sat bomme op, og der kommer ikke coronapoliti. Men der bliver et stort ansvar og en stor opgave for os,« siger hun.

Ud over lukning af restauranter og restriktioner for kultur- og foreningsliv vil restriktionerne muligvis også påvirke nordjydernes bevægelsesmønstre.

»Der blev nævnt, at der skal til at ske en styrket opsporingsindsats. Det betyder, at samtlige tilbydes test. Massiv testning med henblik på at få slået mutationen ned og sørge for, at den ikke spreder sig. I forlængelse af det bliver der begrænsninger i forhold til mobiliteten, og der kender vi ikke udformningen, men det er jo indgribende,« siger hun.

Forslag om at lukke skoler

Birgit S. Hansen er sikker på, at langt de fleste vil bidrage til at stoppe smittekæderne og spredningen af den nye muterede virus, men hun mener også, at de nye restriktioner vil give anledning til mange spørgsmål fra borgerne i området.

»Jeg bragte også på bane, at i forbindelse med mobiliteten vil der blive voldsomt mange spørgsmål om, hvad man må og ikke må. Hvilket arbejde må man passe, og må jeg køre hen til min mor, der er syg i Randers og så videre,« siger hun.

Birgit Hansen fortæller også, at der fra blandt andet forældre i kommunen er kommet forslag om at lukke skoler. De input bragte hun med sig til mødet med sundhedsministeren.

»Vi har haft nogle skoler, hvor børn har været smittet, og vi har jo en del minkfarme. Jeg har stillet spørgsmål om, hvorvidt vi skal lukke de store klasser eller skoler. Men vi skal jo have nogle statslige retningslinjer, vejledninger og bekendtgørelser for at måtte gøre det,« fortæller hun.

Kunne I overveje at indføre egne restriktioner i kommunen?

»Nej. Det har vi afholdt os fra helt bevidst i krisestaben, fordi der skal være belæg, også sundhedsfagligt. Og det er statens opgave. Det er indgribende nok i forvejen, og det med hjemmelavede restriktioner, det har vi holdt os fra. Så vi er i tæt parløb med staten omkring det her,« svarer hun.

Foruden Frederikshavn vil de nye restriktioner omfatte kommunerne Hjørring, Vesthimmerland, Brønderslev, Jammerbugt, Thisted og Læsø.