Borgmester om Formel 1-planer: Vi vil da hellere have Touren eller et gymnastikstævne

Der er stærkt delte meninger på rådhuset om Formel 1-løb i Københavns gader. Alternativet så hellere et løb med elbiler.

beskæftigelses- og integratinsborgmester Anna Mee Allerslev. (Foto: ERIK REFNER/Scanpix 2017) Fold sammen
Læs mere
Foto: ERIK REFNER

Et Formel 1-racerløb i centrum af København er et godt udstillingsvindue for København. Men et gigantisk benzindrøn med 300 kilometer i timen ad H.C. Andersens Boulevard og hen over to broer vil ikke være førstevalget for Københavns radikale beskæftigelses- og integrationsborgmester, Anna Mee Allerslev.

»Det ville være mere spændende, hvis vi fik prologen til Tour de France til byen eller nogle folkelige sportsbegivenheder som for eksempel en gymnastrada med 30.000 gymnaster fra hele verden, Det er sådan nogle ting, jeg lægger min energi i,« siger borgmesteren og tilføjer, at Formel 1 vil være til gavn for turismen og væksten i København.

»Jeg vil ikke stå i vejen for så stor en event som Formel 1 og muligheden for, at et udstillingsvindue for byen kan blive en realitet. Om vi selv skal arbejde hårdt for det og bruge ressourcer på det, er en politisk diskussion, som vi ikke har haft endnu,« siger hun.

 

Et konsortium med tidligere videnskabsminister Helge Sander (V) og rigmanden Lars Seier Christensen i spidsen arbejder på at få Formel 1 til Københavns gader og har foreløbig fået godkendt en bane i hovedstaden. Overborgmester Frank Jensen har ikke taget stilling til projektet.

På venstrefløjen mener man, at et Formel 1-løb forstyrrer trafikken for meget og strider mod Københavns image som grøn cykelby. Enhedslisten finder det »hul i hovedet« at lægge gader til arrangementet. Anna Mee Allerslev tror godt, at københavnerne kan skille det ad - klima og miljø for sig og motorløb for sig.

»Med prologen til Touren går det hele op i en højere enhed. Men det bedste må ikke blive det godes fjende. Begivenheder af den her størrelse giver byer en unik mulighed for at brande sig selv. Vi håber, at Formel 1 om 10 år er på el, men København skal ikke være et bymuseum,« siger Anna Mee Allerslev, som mener, at man på Rådhuset skal respektere, at mange københavnere synes, at motorløb er spændende.

Alternativets spidskandidat til valget til borgerrepræsentationen til november, Niko Grünfeld, havde også hellere set Tour de France til København eller et motorløb med elbiler i gaderne.

»Vi ønsker generelt en mangfoldig by, som kan markere sig på forskellige begivenheder. Der skal være noget for enhver smag, så jeg er ikke afvisende over for det. Men når man ser lidt dybere på Københavns identitet, så vil jeg meget hellere arbejde for at få Tour de France til byen. Hvad giver et Formel 1-løb tilbage til byen ud over en masse støj og larm og en masse CO2? Hvis de kørte på el, ville det være noget andet,« siger han.