Borgmester kritiseres for tavshed om letbaneproblemer: »En gigantisk fuser«

Flere partier mener, at Aarhus-borgmester burde have orienteret byrådet om knas med godkendelse af letbane.

Borgmester Jacob Bundsgaard holder pressemøde om Letbanen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Michael Svenningsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Borgmester Jacob Bundsgaard (S) burde have orienteret Aarhus Byråd om problemerne med manglende godkendelser af letbanen på et tidligere tidspunkt.

Sådan lyder det fra en række partier, da byrådet har sagen på dagsordenen onsdag aften.

»Jeg mener, det var en fejlvurdering fra borgmesterens side, at man ikke informerede byrådet,« siger SF's Jan Ravn Christensen.

Det er kommet frem, at borgmesteren via sin stadsdirektør onsdag i sidste uge blev orienteret om, at Trafikstyrelsen ikke på det foreliggende grundlag kunne give grønt lys til at sætte letbanen i drift lørdag 23. september.

Først fredag blev offentligheden - og byrådet - informeret om, at lørdagens planlagte letbaneåbning med kransekage, gospelkor og skåltaler var aflyst.

Dansk Folkepartis Knud Mathiesen mener, at borgmesteren burde have orienteret byrådets partier, der torsdag var samlet til budgetforhandlinger.

»Hvis borgmesteren havde orienteret byrådets partier torsdag klokken ti, så er jeg sikker på, at borgmesteren havde fået mandat af byrådet til at aflyse festlighederne,« siger han.

»Så kunne vi torsdag inden middag have udsendt en pressemeddelelse om, at byrådet aflyser letbaneindvielsen,« siger Knud Mathiesen.

Han mener, at det ville have signaleret ansvarlighed, at byrådet på et tidligere tidspunkt og på eget initiativ afblæste festlighederne frem for at vente til mindre end et døgn før premieren.

Også Venstres politiske ordfører, Gert Bjerregaard, undrer sig over forløbet.

Han kalder den aflyste letbaneåbning for en »gigantisk fuser«, der har givet byen »gevaldige ridser i lakken«.

»Kunne vi have undgået de skrammer? Ja, det mener vi i Venstre. Derfor ønsker vi fuld åbenhed om, hvad der skete fra onsdag og frem, til byrådet og offentligheden blev bekendt med, at vi ikke skulle ud og køre med letbanen lørdag.«

Jacob Bundsgaard ærgrer sig også over situationen og set i bakspejlet ville han ønske, at han onsdag havde fremsendt en mail fra letbanens direktør til byrådet.

I denne mail forsikrede letbanedirektøren om, at man gik med »seler og livrem« og havde en forventning om, at alle tilladelser ville falde på plads inden åbningen.

»I lyset af det forløb, der har været efterfølgende og det fokus, så ville jeg ønske, vi havde sendt mailen frem.«

»Det flytter fokus fra det, det handler om, nemlig at vi hurtigst muligt sætter letbanen i drift,« siger borgmesteren.

Aarhus Letbane har onsdag skrevet et notat, hvori det skønnes, at letbanen kan sættes i drift om fem uger.

Det er den tid, det vurderes at tage for letbaneoperatøren Keolis at få lavet de justeringer af sikkerhedsprocedurerne, som Trafikstyrelsen har efterlyst.

/ritzau/