Borgmester klar til at købe millionvillaer til flygtninge

Ved et borgermøde i Hørsholm kritiserede flere, at kommunen kun fremlagde planer om at boligplacere flygtninge i postnummer 2970 Hørsholm. Nu åbner borgmesteren for også at købe dyre villaer i den østlige del af kommunen, Rungsted.

Borgmester Hørsholm, Morten Slotved (K), er åben for at købe private boliger i Rungsted til flygtninge. Fold sammen
Læs mere
Foto: JØRGEN JESSEN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mandag aften var borgere og politikere samlet i Hørsholm Kommune for at snakke om, hvor kommunen fremover skal boligplacere flygtninge. Her kritiserede flere borgere kommunen for kun at have planer om at lave flygtningeboliger i den nordlige del af Hørsholm og ikke i den østlige, som er Rungsted Kyst, skriver Frederiksborg Amts Avis.

Kritikken har borgmester Morten Slotved (K) taget til efterretning, og han åbner nu for at købe private boliger i Rungsted. For ligesom borgerne ønsker politikerne, at flygtninge får boliger rundt om i hele kommunen.

»Vi synes, det er fair, at man boligplacerer i hele vores kommune. Men en af udfordringerne er, at vi ikke har nogen steder, vi kan boligplacere i Rungsted, og Rungsted er karakteriseret ved at være fuldt udbygget,« siger han.

Flygtningene, der her tales om, har tidligere boet på asylcentre, men efter de har fået asyl og dermed er blevet anerkendt som flygtninge, bliver de fordelt ud i landets kommuner for at starte et integrationsforløb og finde arbejde. Her er det kommunens opgave at finde en bolig til dem.

På borgermødet afholdt i fællesrummet på Rungsted Gymnasium mandag aften kom politikerne med flere forslag, som primært handlede om at lave flygtningeboliger i den nordlige del af kommunen. Fra fremmødte lød spørgsmålet: Hvor er resten af kommunen henne?

»Det er noget, jeg vil tage op i kommunalbestyrelsen,« siger Morten Slotved nu.

En villa i Rungsted koster normalt et sted mellem syv og ti millioner kroner, og Morten Slotved foreslår, at man måske kan købe en af de større villaer og lade to-tre flygtningefamilier bo der.

Det er ikke fordi, flygtninge har været noget særsyn i Rungsted indtil nu. Hørsholm Kommune har hovedsageligt haft flygtninge boende i den nordlige del af kommenen og i den østlige, som er Rungsted.

Men de 16 flygtninge, der i dag bor på Kong Georgsvej i Rungsted i en stor gul villa, skal være ude 1. oktober, da de høje priser på ejendomsmarkedet har medført, at lejemålet med den private udlejer er opsagt. Og de øvrige flygtninge i Rungsted, der har boet på et nedlagt plejehjem, skal være ude inden årsskiftet, da kommunen har solgt plejehjemmet for at boligudvikle på arealet, forklarer Morten Slotved.

»Nu lukker vi de to steder, og vi har ikke nogen alternativer. Og borgerne var meget opmærksomme på, at vi selvfølgelig bør have flygtninge boende i hele kommunen, og det er også vores politiske ønske,« siger han.

Hørsholm Kommune modtog sidste år 75 flygtninge inklusiv familiesammenførte, og i år er meldingen fra Udlændingestyrelsen, at kommunen skal modtage 49 flygtninge eksklusiv familiesammenførte.

Det, at borgmestre nord for København har svært ved at finde boliger til flygtninge i områder med høje boligpriser, er ikke noget nyt. Berlingske beskrev for nylig, hvordan Gentofte Kommunes borgmester, Hans Toft (K), mener, integrationsminister Inger Støjberg (V) har stillet hans kommune en umulig opgave.

»Vi er i gang med en næsten umulig opgave med at finde passende boliger til de flygtninge, vi bliver anvist. Regeringen med Inger Støjberg i spidsen sender flygtninge herud til boligplacering velvidende, at vi ikke har bygninger, der kan boligplaceres i,« sagde Hans Toft.

I Gentofte modtog man sidste år 137 flygtninge, og i år ser det ud til, at kommunen skulle modtage 201.

I Frederiksborg Amts Avis' artikel om Hørsholms Kommunes overvejelser i forhold til at købe dyre villaer til flygtninge i Rungsted, bringes et billede af den bolig på Kong Georgsvej, hvor der i dag bor 16 flygtninge. Den kan ses her.