Borgmester: Jeg forstår godt, børn holder sig væk fra Nørrebrohallen

Kultur- og fritidsborgmester Carl Christian Ebbesen (DF) har forståelse for, hvis sportsklubber på Nørrebro rykker kampe og træningspas til andre bydele, mens bandekrigen raser. »Jo, det er en falliterklæring,« mener borgmesteren.

Arkivfoto: Flere børn og unge tør ifølge formanden for Nørrebro Lokaludvalg, Mogens Petersen, ikke at gå over Den Røde Plads på Nørrebro, og dukker derfor ikke op til deres træning i Nørrebrohallen, der ligger på pladsen. Siden en mobil politistation er blevet indsat i kampen mod banderne, har den jævnligt holdt parkeret på pladsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Anne Bæk
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er helt forståeligt, at børn og unge i disse uger ikke dukker op til træning i Nørrebrohallen, og at en fodboldklub sidste fredag valgte at flytte en fodboldkamp væk fra Nørrebro på grund af en stigende utryghed.

Det mener Carl Christian Ebbesen, kultur- og fritidsborgmester i København.

»Vi har en ekstraordinær situation og jeg kan godt forstå, at forældre er bekymrede for øjeblikket, det ville jeg selv være. Derfor kan der godt være en periode, mens politiet arbejder benhårdt på at få banderne væk fra gaden, hvor man er nødt til at gøre noget ekstraordinært ved eksempelvis at flytte en kamp eller holde sine børn hjemme. Men det er klart, at vi hurtigst muligt skal tilbage til en normal situation, hvor man trygt kan færdes i København igen,« siger han.

Sagen er blevet aktualiseret efter, at DR fredag morgen kunne beskrive, hvordan fodboldklubben Nørrebro United har set sig nødsaget til at rykke en fodboldkamp fra banerne ved Mimersgade tæt på Mjølnerparken, hvor den ene part i den verserende bandekrig, holder til, og til Østerbro.

»Flere af spillerne og træneren var utrygge ved at skulle spille efter mørkets frembrud, og så lytter vi selvfølgelig,« sagde formand for klubben, Flemming Jensen, til DR.

Formand for Nørrebro Lokaludvalg, Mogens Petersen, fortalte desuden, hvordan han i sit store netværk i bydelen hører om flere børn og unge, der ikke dukker op til træning i Nørrebrohallen, fordi de ikke tør krydse Den Røde Plads, som hallen ligger på, om aftenen.

Den Røde Plads ligger tæt på Mjølnerparken, og området har dannet ramme for flere skudepisoder i løbet af sommeren.

Berlingske har været i kontakt med Christina Midfjord, chef for Kultur N, der er Københavns Kommunes kultur- og fritidstilbud på Nørrebro, og som også har Nørrebrohallen under sin paraply. Hun fortæller, at det kun er få sportsklubber med hjemmebane i hallen, der er startet op efter sommerferien, men at Stevnsgade Basket, der er en af de få klubber, som er i gang med sæsonen, har oplevet et frafald på grund af bandekonflikten.

»Jeg har fuld forståelse for, at man lige holder sig i ro i en situation, hvor vi har bander, der skyder på gaden. Det tror jeg selv, jeg ville gøre som forælder,« siger Carl Christian Ebbesen.

Mener du, det er en holdbar løsning, at rykke en kamp til en helt anden bydel, som Nørrebro United har gjort?

»Jeg er glad for, at muligheden har været der og for, man kunnet løse problemet den vej rundt, men på lang sigt er det jo en totalt uholdbar situation. Vi skal selvfølgelig spille på alle de baner, vi har i København, og det skal ikke være sådan, at nogen af dem ikke bliver brugt, fordi der er utryghed ved at spille på dem. Det er jo ikke banderne, der skal sætte dagsordenen for, hvor der bliver spillet fodbold henne i København. Derfor skal der styr på det igen.«

Lader man ikke netop banderne vinde, hvis man – selvom det er en midlertidig løsning – rykker kampe væk fra Nørrebro?

»Jo, det er ikke noget, jeg bryder mig om, og det er også derfor, vi skal tilbage til den normale situation med det samme, men jeg har forståelse for, at forældre kan være bekymrede. Det ville jeg også selv være.«

Men du har forståelse for, at man i en midlertidig periode rykker sportsaktiviteter væk fra Nørrebro på grund af den her uro?

»Ja.«

»Hvis man er utryg omkring situationen, så er det trods alt bedre, at man bruger baner andre steder i byen, end at folk de ikke kan gå til idræt. Men det er ikke banderne, der skal sætte dagsordenen i byen, og det er også derfor, politiet bare skal se at få dem fanget og de er heldigvis godt i gang med at anholde dem.«

Derudover vil borgmesteren i forbindelse med de kommende budgetforhandlinger i kommunen foreslå, at der skal etableres såkaldt rundrende vagter på byens kultur- og fritidsinstitutioner.

Er det ikke en falliterklæring, at børn og unge ikke tør begive sig ud på gaden for at komme til fritidsaktiviteter?

»Jo, det er en falliterklæring. Der er ingen tvivl om, at den integrationsindsats, som det røde flertal har lagt fra dagen, hvor man bare lader stå til og ikke stille nødvendige krav, har fejlet. «

Har I som politikere ikke et ansvar for, at situationen er eskaleret som den er, og der ikke er blevet lagt låg på konflikten?

»Jeg har selvfølgelig som kultur- og fritidsborgmester prøvet at sikre de institutioner, jeg har ansvaret for bedst muligt. Fx har der ved Nørrebrohallen tidligere været store problemer med hashhandel og bander, der stod ved indgangen. Der er nu sat kameraovervågning op, og det har gjort, at de er rykket væk fra indgangen,« siger han og understreger, at det i hans optik er »politiets opgave at håndtere det, der foregår ude på gader og pladser.«

Berlingske har forsøgt at komme i kontakt med Stevnsgade Basket, men foreløbigt uden held.