Borgmester efter kritik af mulig Emilie Meng-mindesten: Det er en meget sympatisk idé

Det har vakt debat på de sociale medier, at økonomiudvalget i Slagelse Kommune på mandag skal drøfte, om der skal rejses en mindesten i Korsør til ære for den afdøde pige.

Er det en sympatisk idé at rejse en mindesten til ære for Emilie Meng, der blev fundet dræbt i juledagene efter at have været forsvundet siden juli sidste år? Eller er det ren populisme?

De spørgsmål er blevet aktuelle, fordi det tirsdag kom frem, at den lokale kommune skal drøfte, om man vil støtte opførelsen af en mindesten for den afdøde pige.

Det er Slagelse Kommunes borgmester, Stén Knuth (V), som på et møde i økonomiudvalget på mandag vil drøfte sagen med udvalgets medlemmer. Og han synes, en mindesten er en god idé.

»Det er meget sympatisk at gøre. Det har været en sag, som har optaget vores kommune og i den grad Korsør rigtig meget,« siger han til Berlingske.

Stén Knuth blev i sidste uge kontaktet af en borgergruppe, der fremførte forslaget. Gruppen har – ifølge borgmesteren – Emilie Mengs families opbakning.

»Hvis borgergrupper og familien ønsker, at der bliver oprettet en mindesten, synes jeg, det er en god idé at støtte det. Men måske skal vi ikke finansiere det.«

Men den holdning er det langt fra alle borgere, der deler. Efter TV Øst har delt historien på sin Facebook-side tirsdag formiddag, har den fået flere hundrede kommentarer, hvoraf langt de fleste er kritiske og anklager kommunen for populisme.

En af de kommentarer, der har fået størst opbakning i form af likes fra andre brugere, er Maj-Britt Holms. Hun skriver:

»Hvorfor? Og hvad med alle andre ofre for forbrydelser? Det er tragisk, ingen tvivl, men pga Facebook og folks syge trang til promovering af egne gode gerninger, er det gået over gevind. Et gravsted er vel det mindesmærke, vi alle skal have.«

En anden bruger, Simone Jørgensen, får ligeledes opbakning fra langt over 100 med sin kommentar: »Stop nu! Det er pisse sørgeligt, men hun vil altid blive mindet af de folk, som havde hende nær! Og det er det, der betyder noget! Ikke en dum sten.«

Men kritikerne misforstår kommunens intentioner, påpeger borgmesteren.

Kritikken går på, at kommunen er populistisk og kritikere spørger, hvorfor alle borgere, der har været udsat for en forbrydelse i Korsør, så ikke skal have en mindesten. Hvad er dit svar til dem?

»Jeg deler jo det synspunkt, og derfor er det vigtigt for mig at sige, at det her ikke er et initiativ, kommunen tager. Det er et initiativ, der kommer fra borgere og borgergrupper i Korsør.«

»Hvis borgerne siger, at de gerne vil det her, så skal vi da som kommune være med til at understøtte det, ligesom vi var med til at understøtte mindestenen for faldne, som står nede på det gamle rådhus i Korsør. Det var også borgergrupper, der rejste den sag,« siger Stén Knuth, der understreger, at der i drøftelsen i økonomiudvalget ikke ligger en antagelse om, at kommunen også skal betale for en fremtidig mindesten, som nogle Facebook-brugere insinuerer.

I Rådhushaven i Korsør er placeret en to meter høj mindesten for to gardere, der er faldet under deres udsendelse i Afghanistan i 2010. Mindestenen blev ifølge Forsvarets hjemmeside finansieret af frivillige donationer blandt andet fra byens borgere.

Sagen om Emilie Mengs triste skæbne har rørt mange danskere, der på afstand har fulgt efterforskningen, siden Emilie Meng forsvandt i 10. juli sidste år, og efter den 17-årige piges lig den 24. december blev fundet i en sø i Borup, har Sydsjællands- og Lolland-Falsters Politi modtaget i omegnen af 250 nye henvendelser i sagen.

Efterforskningsleder Søren Ravn-Nielsen har over for Berlingske ikke ønsket at præcisere, hvor mange af henvendelserne politiet faktisk betegner som seriøse, men fortæller, at politiet i øjeblikket er i færd med at undersøge dem.

Torsdag i sidste uge var politiet desuden igen til stede i området ved Borup med hunde for at samle det sidste mulige bevismateriale sammen.

Politiet arbejder fortsat ud fra en teori om, at Emilie Meng har været udsat for en forbrydelse, men den egentlige dødsårsag er endnu ikke kendt, og ingen gerningsmænd er anholdt.

Emilie Meng bliver begravet torsdag. Det bliver efter familiens ønske en privat begravelse.